La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els tomàquets i les 3 receptes per desfer-se que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un peix amb salsa de tomàquets rostits i maionesa verda, un full de tomàquet i una Ratatouille senzilla.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 receptes a partir de tomàquets (4 pers.)

Peix amb salsa de tomàquets rostits i maionesa verda

  • 1 kg de tomàquets pera
  • 2 cabeces d’alls
  • 1 ceba grossa
  • Un grapat de tomàquets cherry
  • Herbes aromàtiques (farigola i romaní)
  • 1 culleradeta de sucre
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva
  • 2 llobarros

Per a la maionesa verda:

  • Maionesa
  • Julivert
  • Porradell
batch cooking tomàquets (1)
Peix amb salsa de tomàquets rostits i maionesa verda / Foto: Raquel Sánchez

Posarem els tomàquets pera nets en una safata de forn. Hi posem també les dues cabeces d’alls escapçades, la ceba pelada i tallada de qualsevol manera, sal, pebre, una mica de sucre i més oli, alegrement, que no en falti. Enfornem a 200 °C durant 60 minuts. Desenfornem i retirarem els branquillons del romaní i de la farigola, sense perdre les seves fulles, i la pell dels alls. Triturem tot plegat.

Per fer la maionesa verda és molt simple. Agafarem la nostra maionesa industrial preferida i la millorarem triturant-la amb julivert i porradell. D’altra banda, fem el peix a la planxa, salpebrat, per la part de la pell, a foc mig alt. Després donem la volta al peix i fem que cogui per l’altra banda, a temperatura baixa perquè el peix no quedi sec. Abans d’acabar, amb la mateixa planxa on hem cuinat el peix, posem una mica d’oli, un grapat de tomàquets cherry i tapem. Els retirarem un cop fets. A la base del plat, posem la salsa de tomàquet, a sobre hi posem el peix a la planxa, acabem amb la maionesa verda i uns tomàquets cherry al damunt.

Full de tomàquet

  • 1 pasta brisa o de full
  • 2 tomàquets que no siguin molt madurs + un grapat de tomàquets cherry
  • 200 grams de ceba sofregida
  • Reducció de vinagre balsàmic
  • 100 g brie
  • 2 formatges filats (burrata)
  • 25 g pinyons
  • 2 cullerades de mel
  • Farigola
  • Porradell
  • Pebre
batch cooking tomàquets (2)
Full de tomàquet / Foto: Raquel Sánchez

En una safata de forn i sobre un paper de forn, hi posem un fil de mel i de xarop de vinagre balsàmic i uns pinyons. A sobre hi posem els tomàquets (d’ambdues menes) laminats, sal, pebre, una mica de farigola picada, la ceba sofregida, uns talls de brie i acabem amb una pasta brisa (o de full) a sobre i la punxem amb una forquilla. Pintem amb rovell batut i enfornem durant 45 minuts a 180 °C. Fora del forn, donem la volta i acabem amb el formatge filat obert. Una mica de porradell i farigola picada i ja es pot gaudir!

Ratatouille senzilla

  • ​200 g de salsa de tomàquet
  • 3 tomàquets
  • 1 carabassó
  • 1 albergínia
  • 100 g de pesto
  • Farigola
batch cooking tomàquets (3)
Ratatouille senzilla / Foto: Raquel Sánchez

En una cassola, paella o recipient que es pugui presentar a la taula, posem una base de salsa de tomàquet. Filetegem els tomàquets, el carabassó i l’albergínia i els distribuïm per sobre la salsa de tomàquet. Tapem amb paper de forn i coem a 190 °C durant 50 minuts. Traiem el paper de forn i donem un cop de forn de 10 minuts perquè es dauri. Acabem amb pesto i farigola.

Si no en tens prou i ets un fanàtic dels tomàquets o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.