La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el pernil cruixent i les 3 receptes delicioses que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar uns cabdells a la planxa amb tomàquet i pernil cruixent, un aperitiu de formatge i pernil i una sopa freda de meló i cogombre.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

3 receptes a partir de pernil cruixent (4 pers.)

Consell: com preparar el pernil cruixent

→ Aquesta base no et salvarà la vida culinària, però et donarà un toc d’alegria a tots els plats. Estirem el pernil entre dos papers de forn i el coem al microones a potència màxima durant un minut. Pot passar que sembli que està tou, acabat de sortir del microones, però quan es refreda, s’asseca i es torna més cruixent. Un cop refredat, esmicolem i guardem en un pot hermètic.

Cabdells a la planxa amb tomàquet i pernil cruixent

  • 4 cabdells d’enciam
  • 2 grans d’all
  • 2 tomàquets
  • Uns quants crostons de pa
  • Pernil cruixent
  • 300 g d’hummus de cigró
pernil cruixent parellada (1)
Cabdells a la planxa amb tomàquet i pernil cruixent / Foto: La Gourmeteria

Tallem els cabdells per la meitat, longitudinalment, i els enrossim en una paella calenta amb un raig d’oli. Els salem i els donem la volta, abaixem el foc per tal que es coguin lleugerament a l’interior. Els retirem i reservem. A la mateixa paella, a foc ben lent i amb un bon raig d’oli, daurem uns alls filetejats. Hem de procurar que no es cremin, sinó que es coguin i perfumin l’oli. Afegim els tomàquets pelats, sense llavors i els fem coure uns minuts, en l’oli perfumat d’all. Salpebrem. A la base d’un plat posem un parell de cullerades generoses d’hummus. A sobre hi posem els cabdells, cobrim amb els tomàquets cuits i acabem amb uns crostons de pa i el pernil cruixent.

Aperitiu de formatge i pernil

  • 200 g de formatge de cabra sense crosta
  • 75 g de formatge d’untar
  • Una mica de formatge blau (opcional)
  • Un grapat de porradell
  • Un grapat de pipes de gira-sol, de pipes de carabassa, nous, festucs, panses, nabius secs.
  • Pernil cruixent
  • 100 g de raïm
  • Torradetes 
pernil cruixent parellada (3)
Aperitiu de formatge i pernil / Foto: La Gourmeteria

Temperem els formatges per poder-los treballar. Els posem en un bol i els barregem bé. Estirem la barreja de formatges sobre un paper de forn. Hi posem els grans de raïm en filera i, amb l’ajuda del paper de forn, emboliquem sobre si mateix, fent la forma de rul·lo. Piquem el porradell, els nabius, les panses, els festucs i les nous. Barregem tot el que hem picat amb les pipes i el pernil cruixent esmicolat. Estirem sobre un altre paper de forn i hi posem el rul·lo de formatges a sobre. Rodolem sobre la barreja de llavors, fruita seca i pernil perquè s’adhereixi al formatge. Emboliquem amb el paper de forn i el posem a la nevera durant un mínim d’una hora perquè agafi cos. Tallem a bocins de manera que ens quedi el raïm tallat per la meitat i col·loquem sobre una torradeta. També podem servir-ho sobre una plàtera d’enciam amb tomàquet i ja tenim l’amanida!

Sopa freda de meló i cogombre

  • Mig meló
  • Un cogombre (com més petit, més tendre i menys amarg)
  • Mig pebrot verd
  • Mitja ceba tendra
  • 1 gra d’all
  • 1 iogurt grec
  • Sal
  • Pebre
  • Oli d’oliva
  • 1 poma
  • Un grapat generós de crostons de pa
  • Un grapat de pipes de carabassa
pernil cruixent parellada (2)
Sopa freda de meló i cogombre / Foto: La Gourmeteria

Pelem el cogombre a tires intercalades. Tallem el meló, el cogombre, el pebrot, la ceba i l’all. Posem tots els ingredients a la batedora (meló, cogombre, pebrot, ceba, all, sal, pebre i un raig generós d’oli) i triturem fins que ens quedi una crema ben fina. La deixem refredar a la nevera un mínim d’una hora. Piquem la poma a dauets ben petits. En un plat hi posem la sopa i hi afegim unes cullerades de iogurt grec. Acabem amb trossets de poma, crostons de pa, pipes de carabassa i pernil cruixent.

Si no en tens prou i ets un fanàtic del pernil o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.