La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la salsa d'escabetx de sardines i les 3 receptes espectaculars que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar unes braves amb salsa escabetx, verdures amb suc d'escabetx i ou mollet i uns espaguetis amb salsa d'escabetx.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

 

3 receptes a partir de la salsa d'escabetx (4 pers.)

Consell: com preparar la base de sardines en escabetx

Els ingredients per fer aquesta base:

  • 1 kg de sardines netes i escatades
  • Una ceba grossa
  • 1 pastanaga gran
  • 6 grans d’all sencers i sense pelar
  • 200 ml d’oli d’oliva
  • 100 ml de vi blanc
  • 50 ml de vinagre de Xerès
  • 100 ml d’aigua
  • Un grapat de grans de pebre negre
  • 2 fulles de llorer
  • Una cullerada de pebre vermell
  • Sal

→ Assaonem les sardines en sal, les enfarinem i les fregim en abundant oli calent. Les anem disposant sobre paper absorbent. Colem l’oli a través d’un drap. Només farem servir la meitat de l’oli de fregir per fer l’escabetx, on hi sofregirem una ceba tallada a juliana, una pastanaga a rodanxes. Hi posem uns grans de pebre negre.

→ Un cop sofregides hi posarem mitja mesura de vinagre de Xerès, una mesura de vi blanc i una mesura d’aigua. Hi posem les sardines i un parell de fulles de llorer. Deixem coure uns cinc minuts. Al final de la cocció hi posem el pebre vermell. Alineem les sardines en un recipient i cobrim amb les verdures i el líquid de l’escabetx. Sobretot ho hem de deixar macerar un mínim d’un dia.

Braves amb salsa escabetx

  • 2 patates
  • 300 ml d’oli
  • Les verdures i la meitat del suc de l’escabetx
  • 150 g de salsa de tomàquet o sofregit de tomàquet
  • 1 bitxo

Per a la maionesa:

  • 100 g de maionesa (pot ser industrial) + 4 cullerades de suc d’escabetx + una culleradeta de pebre vermell picant
  • Unes sardines en escabetx
batch cooking sardines (1)
Braves amb salsa escabetx / Foto: La Gourmeteria

Tallem les patates a daus, les cobrim d’oli i les coem a baixíssima temperatura fins que quedin ben toves, uns 10 minuts. Les retirem i les reservem. En el moment que les menjaríem, augmentem la temperatura del foc i quan l’oli sigui ben calent, les fregim fins que siguin ben rosses, les posem sobre paper absorbent. Preparem la salsa: colem les sardines. Guardem les verdures i separem el líquid resultant en dues parts. Pelem els alls. En una cassola escalfem les verdures de l’escabetx, un parell de cullerades de sofregit de tomàquet, dos bitxos i la meitat del líquid de l’escabetx. Quan sigui ben calent, triturem fins que quedi ben fi i reservem. Fem una maionesa ben senzilla. Barregem maionesa industrial amb l’altra meitat del líquid de l’escabetx i una culleradeta de pebre vermell picant. En un plat posem les patates ben calentes i rosses, a sobre la salsa brava picant i acabem amb la maionesa.

Verdures amb suc d'escabetx i ou mollet

  • Un pebrot vermell tallat a tires
  • Una pastanaga tallada a tires
  • 200 g de mongeta tendra tallada a tires
  • Un carabassó tallat a tires
  • El suc de l'escabetx
  • Una mica d’aigua
  • Sal
  • 4 ous mollet
  • Unes sardines en escabetx
batch cooking sardines
Verdures amb suc d'escabetx i ou mollet / Foto: La Gourmeteria

En una paella hi posem el pebrot vermell, la pastanaga i la mongeta tendra. Sacsegem. Hi posem una mica del líquid de l’escabetx, tornem a sacsejar. Hi afegim una mica d’aigua perquè ajudi a coure les verdures. Ara hi posem els espàrrecs verds i el carabassó. Sacsegem fins que tot plegat quedi ben cuit. També hi posem sal. Ho passem al plat, posem un parell de sardines en escabetx i acabem amb un ou mollet. Un ou mollet, simplement un ou que hem bullit durant cinc minuts i hem refrescat immediatament en aigua i gel. Un cop pelat, ens quedarà un ou amb rovell líquid i clara cuita. Acabem amb patates xips trencadets.

Espaguetis amb salsa d'escabetx

  • 10 tomàquets de jardí
  • Unes fulles de sàlvia
  • Unes branques de farigola
  • Les verdures de l’escabetx: pastanaga, all i ceba
  • Un carabassó tallat en forma d’espaguetis
  • 400 g d’espaguetis cuits
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • 4 sardines en escabetx
batch cooking sardines (2)
Espaguetis amb salsa d'escabetx / Foto: La Gourmeteria

Un parell de culleradetes d’oli d’all i julivert. En una paella posem una mica d’oli i uns tomàquets de jardí. Hi posarem una mica d’aigua per evitar que es cremin, els courem a temperatura baixa fins que cedeixin. Hi afegim un parell de fulles de sàlvia i una branqueta de farigola. Ara hi posem les verdures de l’escabetx: la ceba, la pastanaga, els alls, una mica d’oli d’all i julivert. Afegim els espaguetis cuits. Sacsegem per integrar els sabors i acabem amb uns espaguetis de carabassó (tallat prim amb l’aparell de fer espaguetis). Sacsegem i al plat! Acabem amb una sardina en escabetx.

Si no en tens prou i ets un fanàtic de les sardines en escabetx o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.