La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la coliflor i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar unes pizzetes de coliflor, un dip de coliflor i una coliflor gratinada en beixamel.
3 plats amb coliflor
1. Pizzetes de coliflor
Ingredients:
- 400 g de coliflor
- 1 ou
- 40 g de midó de blat de moro
- Sal
- Pebre
Per complementar:
- 100 g de sobrassada
- Un tomàquet ferm
- 150 g de mozzarella
- Un grapat de tàperes
- Orenga

Elaboració:
Ratllem la coliflor i la posem en un recipient apte per a microones. La coem, tapada, a potència màxima, durant 3 minuts. Deixem refredar una mica i la colem dins un drap net, prement bé per extreure’n tota l’aigua. Barregem la polpa amb l’ou, sal, pebre i midó de blat de moro. Barregem i fem rodones, amb l’ajuda d’una anella metàl·lica, sobre una safata protegida amb paper de forn. Premem bé perquè quedi una base no gaire prima ni gaire gruixuda. Enfornem durant 15 minuts a 180 °C. Fora del forn escampem sobrassada, una làmina molt fina de tomàquet i uns talls de mozzarella. Enfornem deu minuts més. Tan bon punt surt del forn, posem unes tàperes, orenga i a taula.
2. Dip de coliflor
Ingredients:
- 400 g de coliflor
- 1 ou
- 125 ml de llet
- 50 g farina
- Sal, pebre, all en pols, pebre caiena (1 culleradeta de cada)
- 100 g polenta precuita
Per fer la salsa:
- 50 ml de salsa de soja
- 1 cullerada de vinagre de poma
- 1 cullerada de mel
- 1 culleradeta de pebre vermell picant
- 1 cullerada d’herbes aromàtiques
- Llavors de sèsam
- Gingebre
- Un gra d’all
- 30 g de maizena
- 100 ml d’aigua

Elaboració:
Barregem llet, ou, farina, sal, herbes aromàtiques i pebre vermell. Separem la coliflor en petits arbrets i la suquem en aquesta barreja. Ha de quedar ben amarada. A un altre bol hi posem la polenta i arrebossem la coliflor. La distribuïm sobre una safata protegida amb paper de forn. Enfornem a 200 °C durant 15 minuts, barrejant de tant en tant. Fem la salsa. Barregem tots els ingredients i coem a foc baix fins a espesseir. Servim amb la salsa en un bol i anem sucant-hi la coliflor.
3. Coliflor gratinada en beixamel
Ingredients:
- 1 coliflor petita
- 1 ceba sofregida
- 50 g de mantega
- 50 g de farina
- 600 g de llet
- 1 culleradeta de pebre vermell
- 200 g de formatge Emmental ratllat (la meitat a la beixamel i l’altra meitat per gratinar)
- Pebre negre
- Sal

Elaboració:
Separem la coliflor en arbrets. Els posem en un bol apte per a microones, tapem i coem a màxima potència durant 5 minuts o fins que veiem que la coliflor cedeix lleugerament, però encara té cos. Fem la beixamel, simplement fonem la mantega i hi afegim la farina. Remenem un parell de minuts per coure la farina, afegim la ceba sofregida, nou moscada ratllada, sal i pebre. Cobrim amb la llet i anem coent lentament fins que agafa textura de beixamel, tampoc cal que sigui molt densa. Hi posem el formatge Emmental i barregem. A la base d’un recipient que pugui anar al forn posem una capa de beixamel, a sobre la coliflor i cobrim amb la beixamel. Acabem amb el formatge Emmental ratllat. Gratinem durant uns deu minuts a 200 °C. Quan surt del forn hi posem pebre vermell.