La fregidora d'aire, popularment coneguda com a air fryer o eir fraier - que a les santes guardianes de la gastronomia de sempre, les àvies, de vegades els costa això dels noms en anglès - és una eina per a la cuina cada cop més popular. Un capritx que pot arribar a convertir-se en indispensable quan descobreixis totes les receptes que es poden fer amb aquest modern híbrid entre forn i microones.

Les millors receptes per fer a la fregidora d'aire

La fregidora d'aire és un estri fabulós, d'entrada, per a reescalfar el menjar. Un tall de pizza, una mica d'arròs o un tall de carn que et sobri del dinar, els pots reescalfar perquè quedin com si els acabessis de fer. El microones és l'alternativa més senzilla, però sempre deixa el menjar una mica estovat. I el forn és una opció massa costosa - tant de temps com d'energia i llum - com per a simplement escalfar un plat ja fet. Però amb la fregidora d'aire, a més, es poden fer receptes molt ràpides i senzilles per solucionar-te un àpat mandrós o per descobrir noves passions i productes a la teva cuina. 

Patates fregides

Sí, l'aliment més senzill i vulgar ha de ser la primera recepta que facis a la fregidora d'aire. Les pots fer sense embrutar els fogons, sense gastar ni una gota d'oli i amb un resultat molt més cruixent del que obtindries fent-les de la manera tradicional. Talla les patates de la forma que vulguis, posa-les a la fregidora d'aire i ves comprovant que estiguin cuites cada 10 - 15 min. La gran majoria de fregidores ja tenen un mode predeterminat per a fer patates fregides, així que no pot ser més senzill, i saludable, fer les patates amb aquest invent.

Aletes de pollastre

La recepta més sucosa i fàcil de preparar. Només necessites unes aletes de pollastre, les espècies que més t'agradin per assaonar, i, evidentment, una fregidora d'aire. És tan senzill com sucar bé les aletes amb les espècies - o marinar-les amb el que vulguis si et ve de gust - i posar-les a la fregidora. A mitja cocció li dones la volta i quan estiguin cuites les treus i les deixes reposar cinc minuts abans de servir-les. Queden sucoses i gustoses, amb la pell daurada i les hauràs fet de la manera més neta i ràpida possible.

Bacallà arrebossat amb patates

Pugem una mica el nivell de dificultat (però només una mica, de debò, que continua sent facilíssim). El bacallà és el peix estrella de la gastronomia mediterrània. Fer-lo arrebossat de vegades fa una mica de mandra, però si la cocció es fa a la fregidora d'aire, el resultat és igual de deliciós però amb la meitat de feina. Talles una patata a tires finetes, les poses a la fregidora, les deixes coure per un costat mentre arrebosses el bacallà, i quan les giris, poses el bacallà i el fregeixes durant una estona. No li deixis gaire estona perquè no se't cremi.

Pastís de formatge

Sembla mentida, però la fregidora no només serveix per a fregir aliments - de fet no els fregeix, els cou com un forn però més ràpid -. Com dèiem al principi, és un híbrid entre microones i forn, i la faceta de forn va de meravella per fer dolços i postres com aquest. La recepta que has de seguir és exactament la mateixa que faries per un pastís de formatge normal, però substituint el forn per la fregidora. És recomanable fer servir unes quantitats més petites i no fer un pastís gaire gran, bàsicament perquè no t'hi cabria a la fregidora. La gràcia d'aquesta eina és que l'aire calent pugui fluir al voltant de tot l'aliment. Per tant, si atapeeixes massa la safata, podria ser que el menjar no es cogués bé. De la mateixa manera que pots fer pastís de formatge, pots aventurar-te a fer magdalenes o altres postres dolces. El resultat que obtindràs amb el forn sempre seran millor que amb la fregidora, però si et ve de gust fer invents ràpids a la cuina, l'air fryer és un aliat fabulós.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!