Cuinar és una experiència molt satisfactòria, sobretot quan el resultat és magnífic i quan pots compartir el menjar amb la família o amics, però també és feixuc i un procés llarg. Des de la imaginació i el camí d'haver de decidir què cuinar fins a la mateixa elaboració i portar el plat a taula. Tot això encara pot comportar més mandra si són dates festives o amb moltes activitats culturals, com és el cas d'aquest cap de setmana amb les festes de la Mercè 2023. Per aquest motiu, des de La Gourmeteria et volem portar unes recomanacions perquè puguis cuinar 7 plats senzills i exquisits per celebrar la Mercè 2023 a casa amb els amics.

7 plats senzills per celebrar la Mercè 2023 a casa amb els amics

Amb totes les receptes i el pas a pas per seguir i no perdre't en l'elaboració, són 7 plats diversos, còmodes i deliciosos per sorprendre els convidats que tinguis a casa. Agafa boli i paper i prepara't per enfundar-te el davantal i xalar de la gastronomia.

Espagueti amb salsa siciliana

En primer lloc, et presentem un plat de pasta contundent, explosiu i amb caràcter. La salsa siciliana és una salsa elaborada amb una salsa de tomàquet com a base i amb puré d'anxoves i una picada d'olives, que habitualment conté bitxo. El picant i les anxoves fan d'aquest plat italià un entrant molt particular i amb molta personalitat. És d'aquells plats que t'encanten o els odies. No cal dir que pots suavitzar la salsa reduint la quantitat d'anxoves i evitant el picant, que també resulta molt bona. Gens malament per començar, oi? Som-hi!

🍴 Recepta d'espagueti amb salsa siciliana
 

espagueti salsa siciliana
Espagueti amb salsa siciliana / Foto: La Gourmeteria
Coca de flors de carabassó amb rocafort

Coca de flors de carabassó amb rocafort. No, no és una pizza, però ho sembla. És una elaboració ben tradicional i, aquesta en concret, és tot un luxe. Excel·lent combinació de productes frescos i de temporada. Una coca lleugera que farà d'entrant, de primer o de segon plat. La podeu fer rectangular, quadrada, rodona, individual o donar-li la forma que més t'agradi. Es pot fer servir la pasta de full per la base, d'aquesta manera la coca queda més cruixent i saborosa, però pots emprar pasta brisa o massa de pizza també. I si no tens flors de carabassó (producte inigualable) pots fer servir rodanxes de carabassó directament. Un plat de luxe per degustar-lo amb tranquil·litat, amb una copa de vi, una música agradable i tot el temps al davant. Un d'aquells petits plaers que ens podem donar gràcies a la gastronomia.

🍴 Recepta de coca de flors de carabassó amb rocafort
 

Xampinyons farcits amb pernil i formatge

T'agrada la salsa Viandox? És força especial i genera simpatitzants i detractors a parts iguals. És d'aquells gustos que, una de dues, o t'agraden molt, o no els aguantes. Es tracta d'un condiment per a carns, com podria ser el Bovril, també. De fet, la salsa Viandox en porta una mica de Bovril. En resum, aquesta recepta és un bon aperitiu que funciona molt bé. I és que de vegades, ens compliquem la vida innecessàriament. Com veuràs, aquests xampinyons són molt fàcils de fer i, a més, és d'aquelles propostes que, amb poc esforç a la cuina, et fan quedar bé amb els convidats. Recepta senzilla, ràpida, bona i econòmica.

🍴 Recepta de xampinyons farcits amb pernil i formatge
 

xampinyons farcits pernil formatge
Xampinyons farcits amb pernil i formatge / Foto: La Gourmeteria
Rotllet fred de bacallà i verdures amb salsa de taronja

Aquest és un plat que pretén combinar la cuina mediterrània amb l'asiàtica. Un plat thai-català. És evident que amb aquestes làmines de pa d'arròs podem fer rotllets de tota mena. Partim d'unes tires de bacallà dessalat que escaldem una mica per després amanir-les amb salsa de soja dolça. La pastanaga li donarà un toc de dolçor i color; la ceba de Figueres i el cibulet, la nota més cruixent i fresca. Ho servim sobre una reducció de suc de taronja amb sucre i mantega. Tot i resultar una salsa amb un punt fort d'acidesa, la combinació de tot plegat en boca resulta magnífica. És un plat que es menja fred, tot i que se li pot donar un punt més tebi. Un plat interessant sobretot per acomiadar l'estiu.

🍴 Recepta de rotllet fred de bacallà i verdures amb salsa de taronja
 

Bunyols de plàtan

Després d'unes propostes sensacions, ens traslladem a les recomanacions per a les postres. La primera opció: uns bunyols de plàtan. El consell més bàsic per elaborar aquesta recepta és fer servir plàtans ben madurs. Això no vol dir passat ni fet malbé, sinó aquell plàtan que fa dies que corre per la cuina, però que tenint encara una bona consistència, ja comença a mostrar clapes negres a la pell i un tacte més amorós. La forma més tradicional de fer-los és barrejar la farina amb el llevat, els rovells i la llet, fent una pasta que haurà de reposar una estona. A banda, es munten les clares a punt de neu i s'afegeixen a la resta de la mescla anterior amb molt de compte. És més feina, és clar, però d'aquesta manera, els bunyols tindran un volum i una esponjositat addicional. Si tens temps i ganes, fes-ho així. Pots servir els bunyols de plàtan freds, tebis o calents.

🍴 Recepta de bunyols de plàtan
 

Farcellets de crema

Una recepta pastissera extremadament senzilla de fer. De fet, es pot fer quan sobra crema d'haver fet un pastís o una altra elaboració. Només hem d'estirar el full i fer farcellets que un cop cuit cobrirem amb sucre llustre. És bufar i fer ampolles. Aquests farcellets s'acostumen a combinar amb altres tipus de pastes dolces que conformen l'assortiment de pasta de full que et poden oferir les pastisseries, amb croissants, ensaïmades, palmeres de full, trenes, etc., i després d'un bon menú són ideals.

🍴 Recepta de farcellets de crema
 

farcellets crema
Farcellets de crema / Foto: La Gourmeteria
Mini napolitanes de cabell d'àngel

I, per últim, una recepta de pastisseria elaborada amb pasta de full i cabell d'àngel. Unes bones postres, però també aperitiu, que pots servir de postres, per esmorzar, per berenar o per a tota mena de celebracions. Com veuràs no costa gens de fer i aquesta combinació d'ingredients no falla mai. Aquest és un bon recurs si volem aprofitar retalls de pasta de full després de fer altres elaboracions. A gaudir!

🍴 Recepta de mini napolitanes de cabell d'àngel