Us agrada la salsa Viandox? A mi m'agrada, però reconec que és força especial. És d'aquells gustos que, una de dues, o t'agraden molt, o no els aguantes. Es tracta d'un condiment per a carns, com podria ser el Bovril, també. De fet, la salsa Viandox en porta una mica de Bovril.

Total, que la recepta d'avui és un bon aperitiu que funciona molt bé. I és que de vegades, ens compliquem la vida innecessàriament. Com veureu, aquests xampinyons són molt fàcils de fer i, a més, és d'aquelles propostes que, amb poc esforç a la cuina, et fan quedar bé amb els convidats. Recordeu que en aquest blog ja hem vist algunes propostes més per farcir els xampinyons frescos i la d'avui, ben segur que us agradarà. Recepta senzilla, ràpida, bona i econòmica.

Ingredients

8-10 xampinyons frescos de mida gran

150 g de pernil serrà tallat a tires fines

100 g de formatge per gratinar a tires

orenga

salsa Viandox

oli d'oliva

Variants:

Els podeu fer amb pernil ibèric

Podeu suprimir la salsa, tot i que el gust canviarà considerablement

Es poden aprofitar els troncs per barrejar-los amb el farciment

Preparació
1.
xampinyons farcits pernil formatge pas1

Preparem els ingredients.

2.
xampinyons farcits pernil formatge pas2

Avui farem servir una salsa concentrada molt especiada anomenada Viandox. Molt recomanable per carns i entrepans de carn.

3.
xampinyons farcits pernil formatge pas3

Els xampinyons, procureu que siguin de mida gran. D'aquesta manera tindrem més capacitat de farciment. Els netejarem bé de terra.

4.
xampinyons farcits pernil formatge pas4

El pernil, el podeu comprar tallat a tires o fer-les vosaltres mateixos.

5.
xampinyons farcits pernil formatge pas5

I el formatge, qualsevol per gratinar ens anirà bé, si és a tires també millor.

6.
xampinyons farcits pernil formatge pas6

Comencem per retirar el tronc de la base del xampinyó. Fent una mica de pressió, surt amb molta facilitat.

7.
xampinyons farcits pernil formatge pas7

Perfecte. Farem el mateix amb la resta. Si voleu, els troncs els podeu tallar a làmines i saltar-los amb all i julivert. Altrament, els podeu reservar per a fer altres preparacions.

8.
xampinyons farcits pernil formatge pas8

Ara, marcarem els xampinyons en una paella ben calenta...

9.
xampinyons farcits pernil formatge pas9

... amb un raig d'oli d'oliva. No hi poseu sal, que avui amb el pernil no ens caldrà.

10.
xampinyons farcits pernil formatge pas10

Quan agafin color, els donarem la volta.

11.
xampinyons farcits pernil formatge pas11

Els haurem de tenir poc temps, ja que no volem que perdin tota l'aigua. De fet, el xampinyó es pot menjar cru, ja ho sabeu. El que busquem és donar-li una lleugera cocció, però garantint sempre que mantingui l'estructura de cassoleta.

12.
xampinyons farcits pernil formatge pas12

Els anirem col·locant en una safata de forn. Si voleu, poseu-hi paper d'alumini i us estalviareu haver de rascar el formatge per netejar-la, ja m'enteneu. Els reservem.

13.
xampinyons farcits pernil formatge pas13

Ara, a la mateixa paella, amb un raig d'oli, saltarem el pernil.

14.
xampinyons farcits pernil formatge pas14

Volta i volta. Tan bon punt canviï de color, ja podrem tancar el foc.

15.
xampinyons farcits pernil formatge pas15

A continuació, tirarem un parell de gotes de salsa Viandox dins del xampinyó.

16.
xampinyons farcits pernil formatge pas16

Molt bé.

17.
xampinyons farcits pernil formatge pas17

A sobre, hi posarem una mica del pernil que hem saltat.

18.
xampinyons farcits pernil formatge pas18

Si voleu, podeu fer servir una cullera, que us anirà millor.

19.
xampinyons farcits pernil formatge pas19

Un cop hem posat el pernil, hi posarem el formatge.

20.
xampinyons farcits pernil formatge pas20

Una mica per sobre...

21.
xampinyons farcits pernil formatge pas21

... que faci muntanyeta, una mica.

22.
xampinyons farcits pernil formatge pas22

I per acabar, l'orenga.

23.
xampinyons farcits pernil formatge pas23

Una mica per sobre, i li donarà una agradable aroma a la preparació.

24.
xampinyons farcits pernil formatge pas24

I per últim, un raig d'oli d'oliva i al forn.

25.
xampinyons farcits pernil formatge pas25

Els posarem a gratinar durant uns 5 minuts a 200 graus, només en mode grill.

26.
xampinyons farcits pernil formatge pas26

Quan el formatge estigui daurat, ja els podrem treure.

27.
xampinyons farcits pernil formatge pas27

I directament a taula.

28.
xampinyons farcits pernil formatge pas28

Un bon aperitiu que acostuma a agradar a tothom.

29.
xampinyons farcits pernil formatge pas29

Una copa de vi, una cervesa fresca, un vermut o un bon cava, són possibilitats totes elles vàlides.

30.
xampinyons farcits pernil formatge pas30

El tastem?

31.
xampinyons farcits pernil formatge pas31

Ummm...

32.
xampinyons farcits pernil formatge pas32

Bon profit!