Hola, hola, gourmeters! Avui començo fent-vos una promesa, si algun dia seguiu el meu consell i visiteu el restaurant que us recomano avui, demaneu el peix estrella de la casa, puc prometre que ningú em podrà dir que no és deliciós. Dit això, no cal travessar mig planeta per fer una escapada a l’Índia: n’hi ha prou amb reservar taula al restaurant Little Andaman de Barcelona on els sabors del sud d’Àsia arriben afinats al gust local. Aquí les espècies no piquen, sedueixen, i cada plat sembla pensat perquè t’atreveixis amb allò que normalment et faria por tastar. El local és tan bonic que costa decidir si fer la foto abans o després de menjar, i la carta, ben pensada i sense estridències, et convida a descobrir una Índia elegant, amable i molt instagramejable.
Dit això, anem a parlar clar: jo soc amant del picant, no d'aquest que et fa unes petites pessigolles a la llengua, el picant en majúscules. Però que ningú pateixi, perquè el Little Andaman, per més que la cuina índia sigui coneguda pel seu picant i el gust intens d'espècies, ha adaptat els seus sabors per fer-los més suaus i tolerables al públic català. Comencem!
El primer dels entrants és un panipuri farcit de gamba en escabetx. Aquest plat és un exemple de fusió ben resolta: l’embolcall clàssic del panipuri (un snack tradicional indi que consisteix en una esfera cruixent feta de sèmola) es reinterpreta amb una gamba en escabetx, potser més pròpia de casa nostra. Es menja d'una sola mossegada i que ningú s'espanti amb el xili de vermell intens que porta al damunt, pica molt poquet. Torn per al pa naan, una massa suau, esponjosa i lleugerament fermentada molt típic de l'Índia, que segur que heu tastat alguna vegada.
Al Little Andaman n'hi ha de diferents versions; amb pollastre amb salsa de mantega i tomàquet especiat, amb bolets aromatitzats amb tòfona i amb formatge blau. Nosaltres hem tastat el que porta chutney de tomàquet, que ens han dit que és el clàssic de la regió de Bengala, i està coronat amb una mica de stracciatella.

Ara un plat addictiu, el pollastre cruixent amb tamarinde, que destaca pel seu sabor agredolç. El tamarinde és una fruita tropical amb una polpa àcida i fosca, que es fa servir com a base de marinades o salses. Acabem els entrants amb una cistella comestible amb verdures saltades i una salseta de coco. És molt divertit de menjar perquè es trenca un trosset de la cistella (que recorda a una crep, però més gruixuda) i s'hi posa una cullerada de verdures al damunt. I sí, també es menja amb les mans.
Peix de campionat al cor de l'Eixample
Us confessaré que aquesta no ha estat la meva primera visita a Little Andaman, però tenia la necessitat de compartir amb tots els gourmeters aquest plat de peix al curri. Aquest és el plat estrella del restaurant i no m'estanya; es tracta d'un curri guisat picant de peix especiat amb tamarinde. S'acompanya d'un arròs basmati perquè un cop us acabeu el llom de peix tindreu la necessitat d'abocar tot l'arròs al plat per no deixar perdre ni una gota d'aquest curri tan gustós i equilibrat. Acabarem els salats amb unes costelles de corder al tandoor servides damunt un llit de mongetes al curri, delicioses. Aquest plat no és picant, però nosaltres vam demanar a veure si podia picar i encara ens va semblar més bo!.

De postres no ens hem perdut el seu pastís de formatge amb mango i l'estrella dels dolços, la pastanaga cuinada a foc lent amb anacards i ametlles. Aquestes postres índies són molt originals i juguen molt bé amb les textures i les temperatures, perquè la pastanaga està calentona i damunt hi ha una bola de gelat de vainilla. Recomano que si visiteu aquest restaurant el tasteu i no us quedeu només amb els plats que són coneguts pel vostre paladar com pot ser el pastís de formatge (que està també molt bo).
En definitiva, aquest restaurant indi a l’Eixample aconsegueix una combinació excel·lent entre autenticitat i adaptació, oferint plats plens de sabor, però amb una intensitat suau i accessible per a tots els paladars. És el lloc ideal per descobrir la cuina índia sense por al picant, i gaudir d’un entorn càlid, elegant i acollidor. Tant si hi vas en parella com si busques una experiència gastronòmica diferent ubicada al cor de Barcelona, el Little Andaman promet deixar una empremta deliciosa que et farà repetir. Fins aviat, gourmeters!