Quan es parla de la cuina dels germans Roca, és inevitable pensar en el prestigi internacional del Celler de Can Roca. Però a la plaça de l'Oli, al cor del Barri Vell de Girona, han volgut oferir una experiència diferent amb el restaurant Normal: un restaurant que reivindica la cuina de cada dia, allò que sembla senzill, però que amaga la màgia dels sabors ben fets.
A Normal, la proposta no busca sofisticació ni pirotècnia gastronòmica. Es tracta de fer valdre la normalitat: plats que connecten amb la memòria, amb el receptari tradicional i amb el producte de temporada. La carta es nodreix d’elaboracions honestes i reconeixibles, però sempre amb l’elegància i sensibilitat que defineix els Roca. Els guisats, els arrossos, les verdures i els peixos de mercat es presenten amb un punt de creativitat subtil, que enriqueix el plat sense desvirtuar-ne l’essència. És una cuina que busca emocionar a partir de la senzillesa i de la veritat del producte.

Al capdavant dels fogons hi trobem la xef Eli Nolla, que ha sabut traduir a la perfecció l’esperit de Normal. Amb una trajectòria marcada per l’ofici i la sensibilitat gastronòmica, Nolla imprimeix personalitat a cada plat, equilibrant la tradició i el toc contemporani. La seva mirada propera i respectuosa amb el producte és clau per entendre l’èxit del restaurant.

A la sala, l’experiència es completa amb la professionalitat i la calidesa de les germanes Mireia i Meri Coll, caps de sala que aporten proximitat i naturalitat al servei. La seva manera de fer reflecteix l’essència del projecte: un restaurant per sentir-se còmode, sense artificis, on el tracte humà és tan important com el menjar. El local respira llum i proximitat. Amb un disseny contemporani que no oblida la calidesa mediterrània, Normal és un restaurant per gaudir sense pressa. Tant si és per un dinar de treball, un sopar en parella o una trobada amb amics, l’ambient convida a fer de la normalitat una celebració.

M'entaulo al Normal i vaig de cap a les croquetes de llet d'ovella Mas Mercè i pernil ibèric (3 €/u). Tenen tot allò que demanem a una croqueta que quan les queixalem gairebé es tornen líquides d'una cremositat extrema i una explosió de sabor d'aquesta llet fantàstica. Un espectacle visual i de contrastos de sabors seria la millor manera per definir l'amanida de tomàquets, remolatxa i sàlvia (15 €) que precedeix un dels plats estrella de l'estiu arreu del país: l'ensalada russa. En aquest cas, ensaladilla russa a la nostra manera amb envinagrats i llamàntol (22 €).
Una aposta pel que és essencial, de la mà d’Eli Nolla a la cuina, i l’hospitalitat de la Mireia i la Meri a la sala, amb el segell dels germans Roca en els vins i les postres per orquestrar una experiència imprescindible a Girona

Prossegueixo el festival amb aquesta truita Sacha, també anomenada truita mandrosa, que és una truita oberta, en aquest cas truita Sacha de carpaccio de gamba vermella i suc del seu cap i bitxos d'Ibarra (25 €). Amb un suc, escampat per sobre, que prové del cap de la mateixa gamba i les piparres i unes xips cruixents que fan de tot això una amalgama de sabors i un matrimoni perfecte. Un imprescindible d'aquest restaurant és que demaneu l'arròs. Concretament, aposto per l'arròs melós de pollastre amb escamarlans (26 €). La cremositat d'aquest arròs amb aquesta salsa, aquest suc del mateix rostit del pollastre, medalló de pollastre i un escamarlà. I a banda, serveixen la pell ben cruixent del pollastre amb un tàrtar d'escamarlans.

Si volíeu saber per què és el meu restaurant preferit, la mostra clarivident és el millor filet Wellington de tota la província de Girona. Sota el nom a la carta de filet Wellington de vedella madurada amb salsa cafè París, verduretes glacejades i puré de patates (38 €). Una autèntica delícia que deixa bocabadat i sense paraules qualsevol paladar mortal. Com a bon golafre, no me'n puc estar i demano el coulant de xocolata de Casa Cacao amb avellanes (12 €), que evidentment està elaborat amb xocolata de Casa Cacao d'en Jordi Roca i amb unes avellanes de Brunyola, per fer país.

Com calia esperar, la carta de vins manté l’exigència i la cura habitual de la família Roca, amb una selecció que acompanya a la perfecció els plats. I les postres, amb l’empremta creativa de Jordi Roca, aporten el toc final d’una experiència rodona.
Normal no és un restaurant més: és la declaració d’intencions dels germans Roca de donar valor a la quotidianitat. Convertir un àpat corrent en un record especial, posar en relleu la normalitat com a categoria extraordinària. Per a tothom qui visiti Girona —sigui amant de la gastronomia o simplement algú que vol gaudir d’un bon menjar— Normal és una parada obligada. Una manera diferent d’apropar-se al món Roca, més pròspera i assequible, però amb la mateixa qualitat i sensibilitat que els ha fet únics.