Quan es parla de la cuina dels germans Roca, és inevitable pensar en el prestigi internacional del Celler de Can Roca. Però a la plaça de l'Oli, al cor del Barri Vell de Girona, han volgut oferir una experiència diferent amb el restaurant Normal: un restaurant que reivindica la cuina de cada dia, allò que sembla senzill, però que amaga la màgia dels sabors ben fets.


A Normal, la proposta no busca sofisticació ni pirotècnia gastronòmica. Es tracta de fer valdre la normalitat: plats que connecten amb la memòria, amb el receptari tradicional i amb el producte de temporada. La carta es nodreix d’elaboracions honestes i reconeixibles, però sempre amb l’elegància i sensibilitat que defineix els Roca. Els guisats, els arrossos, les verdures i els peixos de mercat es presenten amb un punt de creativitat subtil, que enriqueix el plat sense desvirtuar-ne l’essència. És una cuina que busca emocionar a partir de la senzillesa i de la veritat del producte.

Plats del restaurant Normal / Foto: Jordi Àvila
Una truita Sacha que es desfà a la boca / Foto: Jordi Àvila

Al capdavant dels fogons hi trobem la xef Eli Nolla, que ha sabut traduir a la perfecció l’esperit de Normal. Amb una trajectòria marcada per l’ofici i la sensibilitat gastronòmica, Nolla imprimeix personalitat a cada plat, equilibrant la tradició i el toc contemporani. La seva mirada propera i respectuosa amb el producte és clau per entendre l’èxit del restaurant.

Plats del restaurant Normal / Foto: Jordi Àvila
Un arròs que no és gens normal / Foto: Jordi Àvila

A la sala, l’experiència es completa amb la professionalitat i la calidesa de les germanes Mireia i Meri Coll, caps de sala que aporten proximitat i naturalitat al servei. La seva manera de fer reflecteix l’essència del projecte: un restaurant per sentir-se còmode, sense artificis, on el tracte humà és tan important com el menjar. El local respira llum i proximitat. Amb un disseny contemporani que no oblida la calidesa mediterrània, Normal és un restaurant per gaudir sense pressa. Tant si és per un dinar de treball, un sopar en parella o una trobada amb amics, l’ambient convida a fer de la normalitat una celebració.

Coberts, estovalles, menjador, restaurant Normal / Foto: Jordi Àvila
L'interior del restaurant Normal / Foto: Jordi Àvila

M'entaulo al Normal i vaig de cap a les croquetes de llet d'ovella Mas Mercè i pernil ibèric (3 €/u). Tenen tot allò que demanem a una croqueta que quan les queixalem gairebé es tornen líquides d'una cremositat extrema i una explosió de sabor d'aquesta llet fantàstica. Un espectacle visual i de contrastos de sabors seria la millor manera per definir l'amanida de tomàquets, remolatxa i sàlvia (15 €) que precedeix un dels plats estrella de l'estiu arreu del país: l'ensalada russa. En aquest cas, ensaladilla russa a la nostra manera amb envinagrats i llamàntol (22 €).

Una aposta pel que és essencial, de la mà d’Eli Nolla a la cuina, i l’hospitalitat de la Mireia i la Meri a la sala, amb el segell dels germans Roca en els vins i les postres per orquestrar una experiència imprescindible a Girona

Plats del restaurant Normal / Foto: Jordi Àvila
Pell de pollastre cruixent amb tàrtar d'escamarlà / Foto: Jordi Àvila

 Prossegueixo el festival amb aquesta truita Sacha, també anomenada truita mandrosa, que és una truita oberta, en aquest cas truita Sacha de carpaccio de gamba vermella i suc del seu cap i bitxos d'Ibarra (25 €). Amb un suc, escampat per sobre, que prové del cap de la mateixa gamba i les piparres i unes xips cruixents que fan de tot això una amalgama de sabors i un matrimoni perfecte. Un imprescindible d'aquest restaurant és que demaneu l'arròs. Concretament, aposto per l'arròs melós de pollastre amb escamarlans (26 €). La cremositat d'aquest arròs amb aquesta salsa, aquest suc del mateix rostit del pollastre, medalló de pollastre i un escamarlà. I a banda, serveixen la pell ben cruixent del pollastre amb un tàrtar d'escamarlans.

Plats del restaurant Normal / Foto: Jordi Àvila
El millor filet Wellington de la província de Girona / Foto: Jordi Àvila

Si volíeu saber per què és el meu restaurant preferit, la mostra clarivident és el millor filet Wellington de tota la província de Girona. Sota el nom a la carta de filet Wellington de vedella madurada amb salsa cafè París, verduretes glacejades i puré de patates (38 €). Una autèntica delícia que deixa bocabadat i sense paraules qualsevol paladar mortal. Com a bon golafre, no me'n puc estar i demano el coulant de xocolata de Casa Cacao amb avellanes (12 €), que evidentment està elaborat amb xocolata de Casa Cacao d'en Jordi Roca i amb unes avellanes de Brunyola, per fer país. 

Plats del restaurant Normal / Foto: Jordi Àvila
Unes postres que són marca de la casa d'en Jordi Roca / Foto: Jordi Àvila

Com calia esperar, la carta de vins manté l’exigència i la cura habitual de la família Roca, amb una selecció que acompanya a la perfecció els plats. I les postres, amb l’empremta creativa de Jordi Roca, aporten el toc final d’una experiència rodona.

Normal no és un restaurant més: és la declaració d’intencions dels germans Roca de donar valor a la quotidianitat. Convertir un àpat corrent en un record especial, posar en relleu la normalitat com a categoria extraordinària. Per a tothom qui visiti Girona —sigui amant de la gastronomia o simplement algú que vol gaudir d’un bon menjar— Normal és una parada obligada. Una manera diferent d’apropar-se al món Roca, més pròspera i assequible, però amb la mateixa qualitat i sensibilitat que els ha fet únics.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!