Sempre que penso en un pla romàntic, el Barri Vell de Girona és una de les primeres idees que em ve al cap. Potser perquè soc de les contrades gironines o potser perquè tinc impresa a la pell la famosa frase de “Girona, m'enamora”, però el romanticisme d'aquests carrerons és colpidor. Parelles, amics i famílies són la màxima expressió d'aquest sentiment que, no obstant això, es trasllada també als restaurants més icònics d'aquest barri. De fet, en aquest cas us parlo d'un dels restaurants més famosos de Girona que va obrir portes ara fa gairebé mig segle, però que va abaixar la persiana fa quasi vint anys. Es tracta de l'històric restaurant Cipresaia (c/ de Bonaventura Carreras i Peralta, 5) que va engegar motors l'octubre de 2022 i ha renascut amb més força i més sabor que mai.


Francesc Viader Martí, aficionat al teatre i al cinema, i conegut com a Quico Viader, va fer de guionista, actor i director. Però a la ciutat es va fer molt popular arran de l’obertura, l’any 1978, del restaurant Cipresaia, al Barri Vell de Girona. Va obrir l’establiment al carrer Bonaventura Carreras i Peralta, al mateix lloc on ha reobert, i en poc temps es va convertir en un lloc de referència per la cuina innovadora que s’hi feia i els clients que hi atreia.

Croquetes, Restaurant Cipresaia / Foto: Jordi Àvila
Croquetes casolanes / Foto: Jordi Àvila

Visitat per grans personalitats, el Cipresaia, que barrejava la cuina catalana amb la provençal, va estar obert fins a l’any 2006. Posteriorment, van agafar el relleu altres restaurants fins al passat octubre del 2022. Va ser aleshores quan els socis Marc Boronat, a la cuina, i Xavier Carol, a la sala, van tornar a obrir les portes del local del nou Cipresaia.

ostras, Restaurant Cipresaia / Foto: Jordi Àvila
Ostres de Normandia / Foto: Jordi Àvila

En honor a en Quico Viader, han heretat el nom del restaurant i han continuat el llegat amb una nova visió de la cuina i de l’espai. Al nou Cipresaia s’hi troba cuina catalana i francesa, cuina de temporada i de mercat, humil, de qualitat i acompanyada d’una selecció de vins meditada i curosa.  A l’equip de sala, juntament amb en Xavier, també hi trobem l’Alba Calvet, excel·lent amfitriona, atenta i enèrgica que fa sentir-te com a casa. Junts, formen un equip tremend que, amb esforç i una cuina d’alta qualitat, els ha portat a aparèixer a la prestigiosa Guia Michelin.

Restaurant Cipresaia / Foto: Jordi Àvila
Terrina de pintada amb foie gras, amanida de brots silvestres i fruits vermells frescos / Foto: Jordi Àvila

Unes croquetes molt meloses i fetes de manera casolana de rostit i pernil ibèric em donen la benvinguda en aquest mític espai, ara reformat. A continuació, les ostres especials Gillardeau n. 2 de Normandia que precedeixen l'embotit, també artesanal, de rubia gallega madurada. Una sèrie d'entrants exquisits, més que correctes i que calmen l'estómac embogit per fer lloc als principals.

Restaurant Cipresaia / Foto: Jordi Àvila
Lletons de vedella amb les sempre fascinants múrgoles a la crema / Foto: Jordi Àvila

Comencem amb la terrina de pintada amb foie gras, amanida de brots silvestres i fruits vermells frescos, i continuem amb un plat de temporada i de mercat autènticament català com són els pèsols del Maresme amb tripa de bacallà, rubia gallega i holandesa de pebre verd. Ho rematem amb els lletons de vedella amb múrgoles a la crema, salsa de rostit, espàrrecs verds, cruixent de blat de moro i un vel de papada ibèrica per posar punt final a un colofó gastronòmic impressionant.

Pèsols del Maresme, Restaurant Cipresaia / Foto: Jordi Àvila
Pèsols del Maresme amb tripa de bacallà / Foto: Jordi Àvila

De postres, hi ha opcions suculentes com el pa de pessic de la tieta amb xocolata dulcey i fruita de temporada, el tocinet de cel amb blat de moro i cumquat, el xuixo de crema de la pastisseria Armengol amb xocolata Valrhona (70%) o el pastís de formatge “Cipresaia”. Finalment, però, em decanto per un magnífic flam de rovell d’ou ecològic amb nata muntada casolana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!