Una de les queixes més comunes quan es parla de la paella és que, encara que estigui saborosa, moltes vegades deixa una sensació d'excés de sal que ens obliga a beure aigua constantment. Aquest equilibri entre sabor intens i frescor és el que marca la diferència entre un arròs reeixit i un de pesat, i és precisament aquí on els professionals guarden un secret. Un conegut cuiner ho ha revelat a les seves xarxes socials i la clau és tan senzilla com enginyosa: no es tracta d'afegir més condiments ni d'abusar de la sal, sinó d'aprofitar un recurs natural que aporta un sabor marí profund, sense generar aquesta set posterior que tant incòmoda. El resultat és un plat molt més saborós, més equilibrat i amb un toc autèntic de mar que sorprèn a tot el que ho prova.

El truc del restaurant perquè la paella sigui saborosa i no faci venir set

El truc consisteix a utilitzar els caps de gamba crus, que solen ser una de les parts més intenses i carregades de sabor del marisc. En lloc de rebutjar-les o limitar-nos a usar-les al sofregit, es col·loquen directament en la Thermomix (o qualsevol batedora potent), es trituren a fons i s'obté un suc espès d'un to rosat característic. Aquest líquid, que concentra tota l'essència marina del crustaci, es cola per retirar les impureses i es reserva fins al moment clau de la cocció. No es tracta d'afegir-lo des de l'inici, sinó de guardar-lo per donar-li protagonisme just al final del procés. Aquesta tècnica no requereix complicacions ni ingredients estranys, per la qual cosa qualsevol pot aplicar-la a casa. A més, és una manera d'aprofitar al màxim el producte sense malgastar res.


Quan la paella està a punt d'acabar-se, s'aboca aquest suc rosat per sobre de l'arròs, deixant que impregni la superfície i es fongui amb els grans sense necessitat de remoure. El sorprenent és que el cervell interpreta aquest sabor marí intens com si fos salat, encara que en realitat no ho és. Aquesta confusió sensorial és la que permet gaudir d'una paella carregada de sabor sense necessitat de recórrer a un excés de sal. Així s'evita la típica sensació d'haver de beure vas rere vas d'aigua després de menjar, perquè el plat resulta equilibrat i fresc en boca.

raphael maksian PH5KOS9kUaE unsplash
D'aquesta forma el plat resultarà equilibrat i fresc / Foto: Unsplash

El cervell interpreta el sabor marí com si fos salat

Aquest mètode no només és eficaç, sinó que a més és natural, net i saludable, ja que aprofita al màxim un ingredient que moltes vegades passa desapercebut. En lloc d'afegir potenciadors de sabor o recórrer a trucs artificials, es treu partit d'un recurs marí que realça el plat de manera espectacular. Incorporar aquest suc de caps de gamba al final de la paella no només és un gest de tècnica culinària, sinó també una mostra de respecte al producte i d'enginy a la cuina. Amb aquest detall, la pròxima paella no només serà més deliciosa, sinó que a més conquerirà tots sense necessitat d'omplir la taula d'ampolles d'aigua.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!