S'acosta l'hivern, i això és sinònim de caps de setmana de brasa, romesco i calçots. Una verdura que té el cor guanyat a la majoria de catalans, especialment a la bona gent de Valls, un dels llocs de Catalunya on hi ha més tradició de calçotades. I és que la importància de la manera com es mengen els calçots és tal, que fins i tot el diccionari els defineix com a "grill de ceba blanca que se sol coure a la flama". Una flama que de vegades costa d'aconseguir. Per això avui et portem un truc casolà i infal·lible per encendre el foc i aconseguir una bona brasa per a les teves calçotades.

Com encendre un foc de forma fàcil i ràpida

El primer que necessitaràs és tenir un forat al calendari. Parla amb els amics, amb la família o amb els companys de feina i busca un cap de setmana per organitzar una calçotada. Tingues preparat el pa, el romesco, una mica de carn i un bon grapat de calçots. Tot això és imprescindible per poder passar a la següent fase: quedar com un mestre artificier a l'hora d'encendre el foc. Només necessitaràs 3 coses:

  • Un pot de vidre
  • Oli de cuina usat
  • Un parell de taps de suro

En un recipient de vidre, d'almenys mig litre de capacitat, hi hauràs d'abocar oli de cuina usat. Podries fer servir oli de cuina nou, però estaries malgastant de mala manera un producte deliciós al qual abans convé donar-li una vida als fogons. Un oli que, després d'entre 3 i 4 usos, pots guardar i utilitzar en aquest truc. Dins l'oli hi hauràs de submergir un tap de suro. Si són 2, millor. I si el recipient que utilitzis és una mica més gran i en pots posar més de dos, encara millor. Aquests taps de suro hauran d'absorbir tot l'oli que puguin. Com més temps els tinguis submergits, més oli agafaran. Tampoc cal que els hi deixis un any, però es tracta de deixar-los un temps i no de sucar-los una mica abans de fer-los servir.

Com més temps els tinguis submergits, més oli agafaran. Tampoc cal que els hi deixis un any, però es tracta de deixar-los un temps i no de sucar-los una mica abans de fer-los servir

Passades unes setmanes (pensa a fer-ho amb temps abans de la calçotada) hauràs de treure un o dos taps i posar-los sota la llenya que utilitzis per encendre el foc. Col·locats a la base de la foguera, els taps serviran com a combustible per alimentar el foc que consumirà la llenya. Un cop a lloc, hauràs d'encendre'ls amb un llumí o un encenedor. Pot ser que els costi una mica agafar foc, però sigues pacient i espera que comencin a cremar. Pot semblar una bajanada dir que cal un encenedor per a fer un foc, quan el que estàs fent és un truc infal·lible. Què hi ha més infal·lible que un encenedor? Doncs bé, la gràcia dels taps amb oli és que mantenen el foc encès durant molta estona. Si no ho veus clar, intenta encendre un foli amb un llumí. El full s'encendrà a l'instant, però es consumirà en menys de 10 segons. I per a fer calçots, segurament et caldran més de 10 segons de foc.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!