L'oli d'oliva és un dels ingredients més preuats de la gastronomia mediterrània arreu del món. Un ingredient amb un gran valor gastronòmic que convé fer servir de la manera més eficient possible. Avui us portem 3 trucs per aprofitar al màxim l'oli d'oliva a la cuina i no malbaratar-ne ni una gota.

Trucs per estalviar oli d'oliva

1. Utilitza oli de bona qualitat

Sí, l'oli d'oliva verge extra és un producte car. Però fer servir un oli de millor qualitat, a la llarga, surt a compte. L'oli d'oliva verge extra, a banda de tenir més propietats que altres olis de pitjor qualitat, té un sabor més refinat que permet fer-lo servir tant en fregits com en amanits. Conserva millor les propietats després de fer-lo servir per fregir, és més saludable i es pot comprar en garrafes - més quantitat per un preu una mica menor - per dosificar-ne l'ús de manera més controlada.

2. Fer servir un recipient adequat

Servir l'oli directament de l'ampolla o de la garrafa és una manera excel·lent de malbaratar-lo. Si no podem controlar la quantitat d'oli que volem fer servir - que s'ha d'ajustar sempre al tipus de recepta que s'elabori- difícilment podrem fer un ús responsable de l'oli d'oliva. Per això és important tenir setrills o difusors en esprai que ens permetin abocar a la paella, al plat o a l'amanida, la quantitat justa i necessària d'oli que hàgim de fer servir. Ni més ni menys. Un truc tan senzill com lògic, però important, amb el que començareu a estalviar oli d'oliva.

Setrill
Setrills com aquest permeten dosificar millor l'oli que gastem

3. No tapar la paella en fregir

De vegades, quan fregim alguna cosa, tendim a tapar la paella perquè l'oli no escatxigui, o pensem que si l'oli no s'evapora, l'estarem reaprofitant com si fos vapor d'aigua. Però l'únic que aconseguim quan tapem la paella és augmentar la temperatura de l'oli més del compte i afavorir que es cremi més de pressa. L'oli cremat no es pot aprofitar i es fa malbé de seguida, per tant, convé mantenir una temperatura adequada quan utilitzem l'oli per fregir, i això passa per no tapar la paella quan estiguem cuinant.

4. Reutilitzar l'oli

Segurament és el truc més important. En moltes cases, un cop l'oli ja s'ha fet servir una vegada per a fregir algun aliment, es descarta directament a la paperera o a l'aixeta. Però això és una cosa que no heu de fer mai de la vida. L'oli d'oliva té vida més enllà de la primera vegada que s'utilitza. Evidentment, no es tracta de gastar el mateix oli 25 vegades, però sí que es pot reaprofitar entre 3 i 4 vegades per fregir. Alguns aliments fins i tot, queden millor si es fregeixen amb oli de cuina usat en comptes de nou, com les patates fregides. L'oli es pot reutilitzar fins que comenci a adquirir una tonalitat més fosca i una textura més viscosa. És aleshores que l'haurem de descartar al contenidor de residus corresponent.

A l'hora de reutilitzar-lo, cal pensar també en com guardar-lo. És important tenir-lo en un recipient separat de l'oli nou i preferentment de vidre o alumini, materials que mantenen millor les propietats de l'oli i que n'eviten la contaminació. També s'ha de filtrar entre usos, ja que durant la cocció, l'aliment que estiguem cuinant pot deixar anar residus a l'oli, que s'han de retirar abans de guardar-lo i tornar-lo a fer servir. 

No es tracta de gastar el mateix oli 25 vegades, però sí que es pot reaprofitar entre 3 i 4 vegades per fregir

5. Fer servir una fregidora d'aire

L'últim truc és una alternativa als fregits convencionals a la paella. La fregidora d'aire, una eina que cada cop està més de moda a les cuines catalanes, permet fregir els aliments fent servir una quantitat molt petita, i de vegades nul·la, d'oli d'oliva. És una inversió que val la pena perquè permet coure quantitats relativament petites de menjar (unes aletes de pollastre o unes patates fregides) amb una quantitat d'oli molt més petita que la que s'hauria de fer servir en una paella. A més, és una eina versàtil que també permet reescalfar aliments a tall d'híbrid entre el microones i el forn i fins i tot cuinar-hi peces de carn o peix de manera molt uniforme.