El bufet lliure és un dels models de restauració més habituals dels hotels. Per un preu fix, el client pot menjar tot el que vulgui sense límit i sovint amb una o diverses begudes incloses. Una manera aparentment barata d'esmorzar, dinar i sopar que sembla difícil que pugui sortir a compte a qui l'ofereix. Però res més lluny de la realitat: aquests són els 3 trucs que fan servir els hotels perquè els bufets lliures dels 'tot inclòs' siguin rendibles.

Els trucs dels bufets lliures

La imatge típica del client d'un bufet lliure d'hotel és la d'una persona afamada disposada a arrasar-ho tot gràcies al poder que li atorga la polsera del 'tot inclòs'. Sembla impensable que l'oferta de menjar il·limitat pugui sortir a compte als hotels, però la veritat és que els bufets són rendibles gràcies a aquests 3 trucs:

Menys personal

El sistema d'autoservei dels bufets, sense cambrers i en què cada client s'aixeca a buscar el que vol menjar, permet reduir dràsticament els costos d'un restaurant. A més, no tenir cambrers implica que la gestió del menjar se la fa cadascú i, per tant, es poden tenir menjadors més grans i amb més gent, un benefici molt útil i sovint necessari per a hotels amb molts clients.

Bufet lliure
Els bufets lliures són el tipus de restaurant més habitual dels hotels. / Foto: Cedida

Consum desigual

Està clar que sempre hi haurà gent que mengi per sobre les seves possibilitats i minvi les esperances de benefici dels bufets dels hotels. No obstant això, també hi ha molta altra gent que menja per sota la mitjana i que consumeix molt menys del que sembla. El consum desigual entre els diferents clients acostuma a donar una mitjana inferior a la que es pensa d'un restaurant d'aquest tipus. De fet, en estades superiors a tres dies, el consum de menjar sol decaure a partir del tercer dia. És molt difícil mantenir una ingesta abusiva durant molts dies seguits; menjar en excés una o dues vegades és possible, però més ja no és habitual.

Distribució dels aliments

Per últim, però no menys important, el rendiment dels bufets lliures depén en gran part de com es distribueixen els aliments al menjador. Igual que passa als supermercats, el lloc on es col·loquen els aliments en funció de l'espai condiciona el consum dels clients. No és el mateix posar al lloc més visible el marisc o la carn -que acostumen a ser els productes més cars- que col·locar al principi les guarnicions de patates fregides més barates. 

Com en qualsevol negoci, els bufets lliures tenen els seus trucs ocults per aconseguir el màxim benefici. Tècniques curioses i ben estudiades que s'apliquen en tota mena d'establiments i que intenten mantenir sempre un bon servei al client.

Com aprofitar un bufet lliure

Ara que ja coneixes els trucs que fan servir els hotels per treure rendiment dels bufets, potser et preguntes com pots girar la truita i aprofitar al màxim l’experiència. Doncs bé, la clau no és menjar com si fos l’últim dia, sinó fer-ho amb cap.

Abans de posar-te a omplir el plat, val la pena fer una volta completa pel menjador per veure què hi ha realment. Els primers plats que veus –com pans, pastes o fregits– solen ser els que més omplen i menys aporten. En canvi, si observes bé, podràs prioritzar aliments més interessants com marisc, carns a la planxa o plats que no cuines habitualment a casa.

Serveix-te petites porcions per començar. Prova una mica de tot i, si hi ha alguna cosa que t’encanta, ja repetiràs. Aquesta és la millor manera de gaudir de la varietat sense acabar empalagat o ple a mitja experiència. També és recomanable combinar textures i sabors: una mica de cru, una mica de calent, alguna cosa dolça després d’alguna cosa salada... Això manté viu l’interès del paladar.

I sí, els postres sempre criden l’atenció. Però en lloc d’omplir-te el plat de cop, tria els que realment et facin il·lusió i serveix-te una petita mostra. Potser et sorprendràs amb una fruita fresca que no esperaves. En definitiva, menja amb calma, gaudeix, i escolta el teu cos: no cal acabar el plat si ja no tens gana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!