Tan sols 10 dies després de ser obtinguda, les patates comencen a germinar. Això vol dir que comença el procés d'arrelar, i per això apareixen aquests petits bonys blancs que creixen sense parar. I sí, no necessiten terra per a això. En un primer moment, això no afecta la patata i tan sols retirant aquesta part és possible consumir aquest tubercle sense problema. Aquests petits bonys no afecten ni el sabor ni la textura i, per descomptat, no posen en risc la seguretat en menjar-la. Però arriba un moment en què els brots ja han crescut massa i per diversos llocs i això sí que comença a passar factura al producte. A més, solen arrugar-se i posar-se toves a causa de la falta d'aigua. En aquest punt sí que podem donar la patata per perduda.

Trucs per conservar les patates

Hi ha certs trucs casolans que ajuden a allargar la vida de les patates. El primer que has de saber és que a les patates no els agrada la llum, però tampoc no estar tancades. Per això, el lloc ideal per conservar-les sol ser el rebost, un espai fosc, però en el qual circula aire. També s'entenen malament amb la humitat i el fred, així que la nevera és l'últim lloc en el qual les hauries de guardar. Finalment, també és interessant saber que no són res amigues de les cebes, encara que una vegada al plat combinin de meravella.

Conservació patates / Foto: Pixabay
Trucs casolans per conservar les patates / Foto: Pixabay

Si guardes les patates al costat de les cebes, és molt probable que germinin abans. Al contrari, la lavanda, el romaní i la sàlvia ajuden a aconseguir l'efecte contrari. Pots amarar un drap amb olis essencials i col·locar-lo a prop o, simplement, col·locar uns branquillons al rebost. Així aconseguiràs l'estança més ben perfumada de la casa i les patates més longeves.

Mètode científic

Aquests trucs són vàlids i eficaços a curt termini, però no tant si tens grans quantitats i vols que t'aguantin molt més temps. Fins fa poc, hi havia un producte que s'utilitzava tant per particulars com per a qui conreaven i distribuïen patates. Es tractava del clorprofam, un producte químic amb què es ruixaven les patates una vegada collides i que exercia d'antigerminant. La Unió Europea va prohibir el seu ús i no es comercialitza des de gener del 2021. Des d'aquell moment, es va apostar per mesures naturals més respectuoses amb el medi ambient, alhora que segures per al consum humà.

Conservació patates / Foto: Pixabay
Cura amb els brots de les patates / Foto: Pixabay

Un dels més recomanats és Flower Desecal. Es tracta d'una pols 100% natural procedent d'algues marines que és ric en minerals com el calci i el magnesi. Aquest producte ajuda l'assecatge de la patata en la seva part exterior, sense afectar la humitat de l'interior, i així s'aconsegueix que no apareguin brots. No deixa olors ni aporta sabor i s'ha convertit en la primera elecció de tots aquells que conreen patates de forma ecològica. El pot de 400 grams costa poc més de quatre euros i pot ajudar la conservació de més de 350 quilos de patates. Tan sols cal empolvorar per sobre les patates i deixar-les en un lloc sec i fosc fins que vulguis consumir-les.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!