Les patates són un aliment bàsic en la dieta de moltes persones al voltant del món, apreciades per la seva versatilitat i la seva capacitat per emmagatzemar-se durant llargs períodes. Tanmateix, quan les patates comencen a brotar, sorgeixen preocupacions sobre la seva seguretat i si encara són aptes per al consum. La presència de brots en les patates no és només un senyal que han començat a envellir i perdre qualitat, sinó que també indica la possible formació de compostos potencialment tòxics, com la solanina i la chaconina, que poden tenir efectes perjudicials per a la salut.

phil hearing jd2 K2aBwUY unsplash
Patata, un aliment molt present / Foto: Unsplash

La formació de brots i compostos tòxics

Els brots en les patates són indicatius que el tubercle ha entrat en un procés de germinació, buscant desenvolupar noves plantes. Encara que aquest és un procés natural, durant la germinació, les patates augmenten la producció de certs glicoalcaloides, principalment solanina i chaconina. Aquests compostos són presents de manera natural en les patates i en altres plantes de la família de les solanàcies com a mecanisme de defensa contra insectes, malalties i danys físics.

Els brots en les patates són indicatius que el tubercle ha entrat en un procés de germinació

Riscos per a la salut

La solanina i la chaconina són tòxiques si s'ingereixen en grans quantitats. Poden provocar símptomes d'intoxicació que inclouen nàusees, vòmits, diarrea, dolor d'estómac, mal de cap, marejos i en casos greus, fins i tot pot portar a problemes neurològics com la paràlisi o dificultat respiratòria. La sensibilitat a aquests compostos varia entre individus, però els nens són particularment vulnerables als seus efectes tòxics.

Com identificar patates no aptes per al consum

A més de la presència de brots, hi ha altres senyals que indiquen que una patata pot contenir nivells perillosos de glicoalcaloides i, per tant, ha d'evitar-se el seu consum:

  • Coloració verda: L'exposició a la llum pot fer que parts de la patata desenvolupin clorofil·la i es tornin verdes, la qual cosa és un indicador de la presència augmentada de solanina.
  • Textura tova o podrida: Encara que no directament relacionat amb els glicoalcaloides, aquest canvi en la textura pot indicar descomposició i possible formació de substàncies nocives.
  • Olor desagradable: Una patata que ha desenvolupat una olor fètida o desagradable s'ha de rebutjar.
monika stawowy HDMqkYF06dQ unsplash
Patates en bon estat / Foto: Unsplash

Precaucions i recomanacions

  • Eliminar els brots i àrees verdes: Si les patates només tenen brots petits o àrees verdes superficials, aquests poden ser eliminats completament abans de cuinar la patata. Tanmateix, si aquests signes són extensos, és millor rebutjar la patata.
  • Emmagatzemament adequat: Per minimitzar la germinació i producció de glicoalcaloides, les patates s'han d'emmagatzemar en un lloc fresc, fosc i ben ventilat.
  • Inspecció abans de consumir: Sempre és recomanable inspeccionar les patates abans del seu ús per assegurar-se que no presentin signes de deteriorament.

Conclusió

Encara que les patates són un aliment nutritiu i deliciós, és important ser cautelós amb aquelles que han començat a brollar. La presència de brots indica no només una disminució en la qualitat de l'aliment, sinó també un augment en els compostos que poden ser perjudicials per a la salut. Seguint pràctiques d'emmagatzemament adequades i prenent precaucions en preparar-les, es pot gaudir de les patates de manera segura i saludable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!