Hi ha receptes que sobrepassen generacions i que, només d'olfacte, ens transporten a la cuina de les nostres àvies. Una d'aquestes joies de la tradició catalana és la sopa torrada amb pilotetes, un plat humil, però ple d'ànima que rescata els sabors més autèntics de l'hivern. Al canal de YouTube del grup Gastrosàvies, l'entranyable Margarita Rodellas Masó, veïna del Lluçanès, comparteix pas a pas com preparar aquesta sopa tan tradicional que, a més de reconfortant, conté tota una lliçó de memòria culinària.

Sopa torrada amb pilotetes de l'àvia del Lluçanès

La seva veu pausada, la seva manera d'explicar cada detall i el seu respecte pels ingredients fan d'aquest vídeo una petita joia gastronòmica. La Margarita no només cuina: transmet història, ofici i afecte. Explica que aquesta recepta la feien a casa des de sempre, especialment en els mesos freds, quan el pa dur s'aprofitava al màxim i la carn picada es convertia en petites pilotetes que donaven substància al brou. Una sopa d'aprofitament, sí, però també una sopa de llar, d'aquelles que escalfen més l'ànima que el cos.

Ingredients per a la sopa torrada amb pilotetes:

  • Pa dur tallat a llesques fines
  • Oli d'oliva
  • Aigua o brou casolà
  • Carn picada (meitat de porc, meitat de vedella)
  • All i julivert picats
  • Un ou
  • Farina
  • Sal i pebre
  • Una mica de canyella en pols (opcional)

Preparació pas a pas:

La Margarita comença preparant les mandonguilles, barrejant la carn picada amb all, julivert, ou, sal, pebre i un toc de canyella. Ho remena bé amb les mans fins que la massa quedi compacta i després forma boletes petites que enfarina lleugerament. Mentrestant, escalfa oli en una paella i les fregeix fins que estiguin daurades, sense passar-les massa, “només per segellar-les”, com diu ella amb un somriure.

sopa de navidad con pilota sorpresa 0ef1ee89 1280x720
La sopa amb pilotes té diverses versions / Foto: Unsplash

Després arriba el torn del pa. Talla les llesques fines i les torra en una paella amb una mica d'oli fins que quedin cruixents i daurades. En una altra olla, posa a escalfar el brou o aigua i, quan comença a bullir, incorpora les llesques de pa torrat. Deixa que coguin uns minuts perquè s'estordin i alliberin el seu sabor característic. En aquest moment, afegeix les pilotetes ja fregides i deixa coure el conjunt uns deu minuts més, fins que tot s'integri i l'aroma ho inundi tot.

La Margarita afirma que aquesta sopa era la de cada diumenge a casa 

El resultat és una sopa espessa, rústica i profundament reconfortant, amb el pa fos en el brou i les pilotetes aportant textura i sabor. La Margarita la serveix amb orgull, recordant que aquesta recepta “era la de cada diumenge a casa”. Una prova més que, en la cuina tradicional, la senzillesa és sinònim de perfecció. Cada gest de la Margarita al davant dels fogons és una invitació a recordar d'on venim i a no deixar que es perdi la saviesa culinària de les nostres àvies. Perquè, al final, no hi ha recepta més valuosa que aquella que es cuina amb memòria, paciència i amor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!