A Catalunya som molt de salses. En mengem amb la carn, amb el peix, amb les verdures o amb l'arròs. Fem servir diferents salses per a gairebé tot; hi suquem pa, calçots o caragols. L'allioli, el romesco o la picada són algunes de les salses més tradicionals del país, però si hi ha una salsa mítica que destaca per sobre la resta és la samfaina. Una salsa que, a més, ha entrat al rànquing de les 10 millors salses del món segons Taste Atlas.

Les 10 millors salses del món

El rànquing de Taste Atlas l'elaboren els usuaris de la plataforma. Els internautes poden puntuar sobre cinc, comentar plats tradicionals de tot el món i donar la seva opinió a la pàgina web. La puntuació mitjana de totes les valoracions dona com a resultat rànquings dinàmics que poden anar variant en funció de cada moment. En el rànquing actual de salses millor valorades hi figura, entre les 10 millors, la samfaina. Aquestes són les millors salses segons Taste Atlas.

Top 10 - Samfaina (3,6 punts)

No necessita presentació. Una salsa que en realitat també es pot servir com a acompanyament o fins i tot plat principal. Feta amb diferents verdures, com l'albergínia, la tomata i el pebrot, cada casa la fa a la seva manera i la serveix com més li agrada. Un dels plats més tradicionals en què s'utilitza és el bacallà amb samfaina, tot i que pot utilitzar-se en tota mena de preparacions, siguin de carn o de peix.

bacalla fresc musclos samfaina pas000
La samfaina sol acompanyar plats de peix. / Foto: Albert Vilas

Top 9 - Egusi soup (3,7 punts)

Un plat típic de Nigèria, elaborat amb ceba, tomata, pebrot picant i oli. Se sol servir amb espècies o llavors que li donen un sabor característic.

Top 8 - Chermoula (3,8 punts)

Típic de països del nord de l'Àfrica, com el Marroc, la Chermoula és una pasta rugosa que sovint s'utilitza per acompanyar plats de peix. No obstant això, també es pot fer servir en plats de carn, de verdures, com a salsa per sucar o fins i tot per acompanyar amanides.

Top 7 - Avgolemono (4,2 punts)

Feta amb ous i llimona com a ingredients principals, es tracta d'una sopa grega molt antiga. Es creu que l'origen data dels temps d'Alexandre i és popular en altres països de l'Orient Mitjà.

Top 6 - Cacik (4,2 punts)

El cacik és una salsa molt similar a la salsa blanca de kebab tan popular a casa nostra i s'elabora amb iogurt i altres ingredients frescos. És una salsa turca que se sol utilitzar per a gairebé tot, des de plats de carn fins a amanides.

Top 5 - Suero (4,3 punts)

Una salsa colombiana cremosa que s'utilitza per sucar-hi altres ingredients. Es fa amb llet, vinagre, llima i sal.

Top 4 - Guasacaca (4,4 punts)

Si coneixes el guacamole, el guasacaca n'és una versió veneçolana força similar.

Top 3 - Muhammara (4,4 punts)

Una salsa siriana feta amb pebrots, nous i all, entre altres ingredients, que pot tenir una textura més líquida o amb més consistència en funció de si es fa amb morter o no.

Top 2 - Amatriciana (4,4 punts)

Aquesta segurament et sonarà més. Una salsa italiana feta amb tomata, pebrot picant, carn i formatge que es considera una de les més icòniques de la gastronomia del país.

Top 1 - Tzatziki (4,5 punts)

La salsa que ocupa el primer lloc de l'actual rànquing de Taste Atlas és el tzatziki, una salsa grega feta amb iogurt que se sol servir sempre freda i com a acompanyament d'altres plats tradicionals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!