La carxofa és una de les hortalisses més estimades de Catalunya. Les de l'horta del Prat són les més famoses i apreciades del país, però arreu de Catalunya hi ha cultius de carxofa excel·lents. Per desgràcia, però, la temporada de la carxofa s'ha acabat. Les millors són les de l'hivern; com més fred faci, més bones seran. Ara, amb l'arribada de la calor, les carxofes que puguem trobar al supermercat ja no seran de temporada. Ara bé, sabies que en realitat la carxofa no és ben bé una verdura, sinó que és una flor?
Una flor d'hivern
La carxofa, a diferència de les roses i les tulipes, no és una flor de primavera; és una flor d'hivern. La carxofa, curiosament, és una de les poques hortalisses que es mengen quan encara no han madurat. Es tracta d'una flor que encara no ha florit i que, malgrat que sembli estrany, és més bona quan encara no està formada del tot. La carxofa creix a la carxofera, envoltada de fulles, i presidint la planta com a bona flor que és. Igual que els ametllers florits durant la primavera, les carxoferes llueixen aquesta preciosa flor de color verd a l'hivern. La recol·lecta és fàcil: només cal tallar-ne la tija i anar a la següent planta. De fet, quan es cullen les carxofes, es trien en funció del punt de maduració planta per planta. És a dir, no es recullen totes a l'hora com si se segués un camp de blat, sinó que s'escull les més bones en cada moment. A més, la manera tradicional de recollir-les és molt curiosa. Els treballadors duen a l'esquena un gran cistell de vímet al qual van abocant totes les carxofes que van collint.

Les millors carxofes
A l'hora d'escollir una bona carxofa cal fixar-se en diferents elements. D'entrada, el primer i més important és l'origen. No és el mateix una carxofa de la varietat Blanca Tudela del Prat, que una Green Queen de Xile. Organolèpticament, poden no semblar gaire diferents, però pel que fa a sostenibilitat ambiental i responsabilitat social, sempre serà molt millor comprar carxofes de proximitat (que a més, també són més bones). Això implica comprar carxofes només quan n'és temporada. Si en compres al mes d'agost segur que no hauran sortit del mateix camp de carxoferes que les que compres al febrer.
Una carxofa bona ha de ser verda, lluent, ferma i ben tancada. No ha de tenir cops i ha de ser prou densa a primer cop d'ull. L'origen que figuri a l'etiqueta i sobretot el lloc on la comprem determinen gran part de la qualitat de la flor que comprarem. No és el mateix encomanar-les a l'engròs a un proveïdor estranger que comprar-les al detall en una parada de venda de fruita i verdura directa d'un productor català de proximitat.