En l'univers de l'alta gastronomia, on els restaurants amb estrelles Michelin solen ser sinònim d'excel·lència i perfecció, hi ha un cas que trenca tots els esquemes. Es tracta de Mugaritz, el cèlebre restaurant basc amb dues estrelles Michelin, dirigit pel reconegut xef Andoni Luis Aduriz. Tot i que figura entre els temples culinaris més admirats del món, la seva reputació a les plataformes digitals no reflecteix la mateixa brillantor. Segons destaca el compte d'Instagram @lalatagastronomica, aquest icònic restaurant ostenta una puntuació de 3,8 a Google i un 3,4 a Tripadvisor, unes xifres sorprenentment baixes per a un establiment del seu nivell. En el seu vídeo, la creadora llegeix diversos comentaris de clients que l'han visitat recentment i llança un repte als seus seguidors: endevinar de quin restaurant es tracta abans de revelar el nom. La sorpresa és majúscula quan el resultat apunta a Mugaritz, un dels espais més experimentals de la cuina contemporània.
El restaurant de dues estrelles Michelin pitjor valorat
I és que, segons molts dels testimonis compartits, Mugaritz no és per a tots els paladars. La seva proposta va molt més enllà del menjar: és una experiència sensorial, una invitació a qüestionar el que entenem per “menjar”. Alguns comensals es meravellen amb la seva audàcia, mentre que altres confessen haver-se sentit completament desconcertats. Plats que desafien la lògica, com elaboracions comestibles que semblen pedres o altres que juguen amb les textures fins a fregar-se amb l'incomprensible, són part del segell d'Aduriz. Per a alguns, això és pura genialitat; per a altres, un excés de pretensió. D'aquí que les ressenyes es moguin entre el desconcert i la decepció, amb frases que van des de “una experiència inoblidable” fins a “no tornaria mai més”.

El que per a uns és pura genialitat, per a altres no és més que un excés de pretensió
La paradoxa de Mugaritz és precisament aquí: la seva grandesa rau en dividir opinions. No busca agradar a tothom, sinó provocar una reacció, bona o dolenta. La seva cuina se centra en trencar les normes, en transformar el quotidià en quelcom gairebé filosòfic. Per això, encara que les valoracions online no siguin espectaculars, el restaurant continua ocupant un lloc de prestigi entre els grans de la gastronomia mundial. Potser els qui el critiquen esperaven un àpat tradicional, sense saber que Mugaritz no pretén alimentar només l'estómac, sinó també la ment. En un món on cada cop més es busca el previsible, aquest restaurant es manté fidel a la seva essència: incomodar per fer pensar, sorprendre per emocionar. Potser no és el lloc ideal per a tothom, però precisament per això, Mugaritz continua sent un dels restaurants més comentats, discutits i fascinants del planeta gastronòmic.