La Capella Sixtina és avui el centre de totes les mirades. Els cardenals comencen avui el conclave per escollir el nou papa. Una reunió plena de símbols i cerimònies que ningú sap quantes hores, o dies, es pot allargar. Com que els cardenals estaran tancats i aïllats del món durant un temps indeterminat, cal tenir ben preparat un servei de cuina que els alimenti durant el temps que faci falta. Però al Vaticà no tot s'hi val: aquesta és la dieta dels cardenals i els aliments que tenen prohibits durant el conclave.

🔴 Conclave per triar el nou papa, DIRECTE | Última hora des del Vaticà i dels cardenals
 

Aliments prohibits durant el conclave

Els protocols al Vaticà són molt estrictes. No només pel que fa a normes eclesiàstiques i rituals que hi ha darrere l'elecció del nou papa, sinó que les normes també són fermes pel que fa al menjar. Els cardenals tenen molt regulat què poden menjar i què no durant el conclave. Per motius pràctics i de salut, la dieta dels sacerdots ha de ser lleugera i saludable. Una digestió ràpida i fàcil és convenient en una situació així, per tant, els àpats copiosos amb aliments potents no estan permesos. Els 133 cardenals que dictaran el futur de l'Església catòlica tenen prohibida la ingesta d'alguns aliments durant el conclave, així com el consum de certs productes en funció de com s'hagin cuinat. Tenen prohibit, per exemple, menjar aliments fregits o farcits, així com menjar espàrrecs.

Els aliments farcits, per exemple, estan prohibits per evitar que es puguin filtrar missatges en paperets durant el servei de menjador

Curiosament, les raons per prohibir aquests aliments van més enllà de la digestió dels cardenals. Els aliments farcits, per exemple, estan prohibits per evitar que es puguin filtrar missatges en paperets durant el servei de menjador. El blindatge de la cerimònia és tal que fins i tot es prenen mesures gastronòmiques per reduir riscos.

La recepta del Vaticà

El que menjaran, doncs, són aliments més aviat lleugers. Per esmorzar tindran disponibles productes com cafè, llet, suc, pa, mantega i potser alguna peça de fruita. I durant el dinar i el sopar, podran menjar pasta, sopa, carn de pollastre i vedella, peix i verdures. En realitat es tracta d'aliments comuns i variats; el que fa que siguin més o menys pesats és la manera com es cuinen. I si hi ha una recepta per excel·lència que evoca el Vaticà són els macarrons de cardenal. La pasta, malgrat que la Capella Sixtina tècnicament no és a Itàlia, és un aliment molt característic del Vaticà. De fet, a la pel·lícula Conclave es poden veure unes monges preparant pasta.

Els macarrons de cardenal són un plat típic de la cuina catalana amb reminiscències en les màximes autoritats catòliques. En realitat, es tracta d'un plat de macarrons similar a una bolonyesa a la qual se li afegeix nata i carn magra de porc. Els ingredients necessaris per fer-los són:

  • 400 g de macarrons  
  • 125 g de formatge ratllat per a la salsa  
  • 150 g de carn magra de porc
  • 12 tomàquets madurs
  • 3 cebes
  • 1 l de nata per cuinar  
  • Oli d'oliva
  • Formatge per gratinar  
  • Sal

Una recepta que pots fer aquests dies en honor al Vaticà; tot i que no és gaire lleugera i els cardenals no se la podrien menjar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!