En moments de tensió, com durant la preparació d'exàmens o davant de situacions d'estrès, és habitual recórrer a snacks com patates fregides, llaminadures o xocolata amb llet per calmar l'ansietat. Tanmateix, un recent estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Sidney ha demostrat que aquesta elecció, aparentment inofensiva, pot tenir conseqüències molt més profundes del que imaginem. El consum freqüent d'aliments alts en greixos saturats i sucres refinats no només afecta la nostra salut física, sinó que també podria estar deteriorant les nostres capacitats mentals, especialment respecte a la memòria i a l'orientació.

Què li passa al teu cervell si menges patates fregides i llaminadures

Aquesta investigació, publicada en la International Journal of Obesity, ha estat pionera a examinar com aquest tipus de dieta afecta el cervell humà, concretament a l'hipocamp, una regió essencial per a l'aprenentatge, la memòria i la navegació espacial. Els resultats assenyalen una relació clara entre l'alimentació poc saludable i una menor precisió en tasques que requereixen recordar ubicacions o rutes, com podria ser moure's per una ciutat nova o trobar el camí de tornada a casa.

Llaminadures, en el punt de mira / Foto: Unsplash
Llaminadures, en el punt de mira / Foto: Unsplash

L'experiment, liderat pel doctor Dominic Tran de la Facultat de Psicologia, va incloure 55 joves d'entre 18 i 38 anys, que van participar en una prova de realitat virtual on s'havien d'orientar per trobar un objecte amagat. Aquells amb més consum de greixos i sucres van mostrar un pitjor rendiment en comparació amb els qui mantenien una dieta més equilibrada. La diferència es va mantenir fins i tot quan es van tenir en compte altres factors com l'índex de massa corporal o la memòria de treball, la qual cosa suggereix que la dieta per si sola ja pot alterar certes funcions cognitives.

Patates fregides / Foto: Unsplash
Patates fregides / Foto: Unsplash

Encara que l'estudi es va centrar en persones joves, un grup en el qual s'espera un alt rendiment mental, els efectes negatius van ser evidents. La bona notícia, segons el Dr. Tran, és que aquests danys podrien revertir-se amb canvis en l'alimentació. En adoptar hàbits més saludables, és possible recuperar l'eficiència de l'hipocamp i millorar habilitats tan quotidianes com recordar camins o processar nova informació.

El que mengem influeix més del que creiem en el rendiment del nostre cervell

En definitiva, el que mengem influeix més del que creiem en el rendiment del nostre cervell. Per això, abans d'obrir una altra bossa de patates o un paquet de gominoles, potser ens hauríem de preguntar si val la pena el cost ocult que pot tenir per a la nostra ment. Cuidar el que menges també és cuidar com penses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!