No som escocesos, però a Catalunya també fem un bon whisky. Ni que sigui unes unitats que les podem comptar amb els dits de les mans. Es diuen Isaac i Pilar, van deixar els seus llocs de treball com a economista i com a biòloga fa uns anys per fabricar ginebres i licors al seu propi obrador i donar forma al seu projecte que, fa uns mesos, va afegir una nova referència en forma de whisky. Ubicats a Girona, són una petita companyia especialitzada en licors que ha ideat el que és el primer whisky català. Elaborat amb malt d'ordi i amb tot el procés localitzat al municipi de Llançà, a l'Alt Empordà, a l'extrem nord de la Costa Brava, el whisky Catalonia Single Malt ja reposa per ser embotellat i sortir al mercat, si tot va bé, al llarg d'aquest 2024.

El primer whisky cent per cent català 

Quevall Licors era el seu somni i el whisky en el qual treballen pot ser que en sigui la culminació. Serà, a més, el primer whisky elaborat completament a Catalunya. La dupla d'enginyers de l'aiguardent treballa el seu whisky d'ordi maltat des de 2021. La previsió és que les primeres ampolles vegin la llum per fi aquest 2024 perquè, com ells mateixos expliquen, és necessari un mínim de tres anys en bota perquè un whisky sigui digne de beure's. Des de 2018 elaboren licors, ratafies i ginebres sense additius químics i a la manera artesanal. Les seves dependències ocupen els baixos d'una casa del segle XI i, allà, fan envellir els licors que elaboren abans d'embotellar-los. Elaboren dues ginebres (la convencional i la de gerd), tres ratafies, un rom, onze licors i un patxaran. I, ara, camí cap al primer whisky.

Licors Quevall / Foto: Cedida
Licors de tota mena de l'empresa Quevall / Foto: Cedida

És per això que el Catalonia Single Malt és més que un whisky; és una declaració d'intencions. Aquest espirituós representa la perfecta unió entre la tradició catalana i les tècniques més avantguardistes en destil·lació. Els alambins de Quevall, dissenyats específicament per a la destil·lació del whisky i notablement més petits que els tradicionals a Escòcia o Irlanda, confereixen al Catalonia Single Malt un sabor més concentrat i distintiu. Aquest primer whisky català representa una fita a la història del whisky a Catalunya i una simbiosi perfecta entre la tradició catalana i les tècniques de destil·lació més avantguardistes.

En un món on la recerca d'autenticitat i la valoració del que és local esdevenen cada cop més importants, Catalonia Single Malt s'erigeix ​​en un referent de qualitat i compromís amb l'excel·lència. Aquest whisky no només és un orgull per a Catalunya, sinó també un nou referent al panorama internacional de destil·lats. Amb el seu llançament el 2024, estem davant l'alba d'una nova tradició, un llegat que Quevall Licors ha començat a escriure a les pàgines daurades de la història de la cocteleria i el whisky.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!