Tot i ser un dels aliments més antics i universals de la dieta humana, la llet continua generant debat. En el marc del Dia Mundial de la Llet, que se celebra aquest diumenge 1 de juny, és interessant preguntar-nos: què passa realment quan deixem de consumir llet? Molts adults decideixen reduir-ne o eliminar-ne el consum per motius de salut, ètica o gustos personals. Però, com reacciona el cos davant aquest canvi? Des d'una òptica científica i des d’una mirada gastronòmica i saludable mirem de respondre aquesta gran pregunta.
Deixar de beure llet: és bo o dolent?
El primer efecte més comú que es pot experimentar és una millora en la digestió, especialment si es pateix una intolerància a la lactosa, sovint no diagnosticada. La lactosa és el sucre natural de la llet i, amb l’edat, moltes persones perden la capacitat de digerir-la correctament. Això pot provocar inflor, gasos o malestar abdominal. En aquest cas, deixar de consumir llet pot portar una millora gairebé immediata del benestar digestiu.

Tanmateix, la llet és també una font important de calci, vitamina D i proteïnes d’alta qualitat. Si s’elimina sense una substitució adequada, pot haver-hi una baixa ingesta d’aquests nutrients essencials, afectant especialment la salut òssia. És per això que és clau, si deixem la llet, incloure alternatives com begudes vegetals enriquides, fruits secs, llegums o vegetals de fulla verda, per evitar carències nutricionals.
Deixar la llet pot millorar la digestió, però cal compensar bé els nutrients que aquest aliment ens aporta
Una altra conseqüència possible és la modificació de la flora intestinal. La llet conté certs components que poden actuar com a prebiòtics naturals, afavorint determinats bacteris beneficiosos. El canvi en el consum pot alterar aquest equilibri, tot i que també depèn molt de la resta de la dieta. D’altra banda, moltes persones asseguren tenir una pell més clara i menys acne després de deixar la llet. Alguns estudis apunten que determinades hormones presents en la llet industrial podrien tenir un petit impacte en l’activitat hormonal humana, especialment en adolescents. Així i tot, la ciència no és concloent en aquest punt i cada cos reacciona de manera diferent.

Des del punt de vista gastronòmic, deixar la llet pot obrir portes a nous sabors, textures i alternatives vegetals molt interessants. Begudes d’ametlla, civada, soja o avellanes ofereixen possibilitats culinàries sorprenents i, a més, són ideals per a persones veganes o amb al·lèrgies. Això no vol dir que calgui abandonar la llet si no hi ha cap motiu mèdic o ètic: com sempre, l’equilibri i la moderació són clau.