Un món tan deliciós i exquisit com és el dels formatges que pot esdevenir en un regal enverinat per a tots aquells qui són intolerants a la lactosa. Però què és la lactosa? Aquesta setmana el formatger i copropietari de Llet Crua, en Xevi Miró, posa llum a la foscor sobre aquest tema i exposa la informació més rellevant que hem de conèixer. Fes play al vídeo i aprèn una mica més sobre la fantasia dels formatges de la mà del nostre expert. Som-hi!

 

La lactosa és el principal sucre d'origen natural que hi ha a la llet i els productes lactis. Està formada per glucosa i galactosa, dos sucres simples que el cos utilitza directament com a font d'energia. "És un disacàrid, és a dir, dues cadenes de sucres que, en aquest cas, estan unides per un enllaç molt fort i el que hem de fer és trencar-lo per poder-lo digerir bé", explica en Xevi.

Una persona pateix intolerància a la lactosa, té símptomes digestius com inflor o distensió abdominal, diarrea i gasos després de consumir aliments o begudes que contenen lactosa. Aquesta intolerància és causada per la malabsorció de lactosa, una afecció en què l'intestí prim no pot pair o descompondre tota la lactosa que una persona menja o beu. No totes les persones amb malabsorció de lactosa tenen símptomes després de consumir lactosa. Només les persones que tenen símptomes tenen intolerància a la lactosa.

No et deixis confondre: no hi ha lactosa de cabra, vaca o ovella, sinó que la lactosa és lactosa

"La cadena unida de la glucosa i la galactosa és massa llarga quan arriba al nostre intestí i és el que ens produeix aquest dolor", revela. La gent que és intolerant a la lactosa no està segregant aquest enzim que talla la cadena i parteix la lactosa en dues parts. L'expert exposa que la majoria de la gent és intolerant a la lactosa i afegeix que els qui no són intolerants a la lactosa són les persones que han patit una mutació genètica. "Les persones del nord d'Europa acostumen a no ser intolerants a la lactosa, mentre que els orientals tendeixen a no tolerar aquest sucre d'origen natural que hi ha a la llet", conclou. 

Els qui no són intolerants a la lactosa són les persones que han patit una mutació genètica

La majoria de persones amb intolerància a la lactosa poden consumir certa quantitat de lactosa sense tenir símptomes. Diferents persones poden tolerar diferents quantitats de lactosa abans de tenir símptomes. La intolerància a la lactosa és diferent de l'al·lèrgia a la llet. L'al·lèrgia a la llet és un trastorn del sistema immunitari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!