Prohibit el Frankfurt si ets del Barça: culers, avui mana la Hansifarra. Així es podria resumir el fenomen gastronòmic que està conquerint Catalunya gràcies a la imaginació de la xef Maria Nicolau i la família del Soler de n’Hug, que han unit tradició i humor en un producte tan curiós com deliciós. La idea neix de barrejar la botifarra catalana, feta amb carn de porc de la granja del Lluçanès, amb l'esperit del frankfurt alemany, creant una peça que combina el millor de tots dos mons: es pica una mica més la carn de la botifarra, s'hi afegeixen espècies autèntiques, s'emboteix en budell natural i es cou suaument. El resultat és una elaboració que no només juga amb referents culinaris, sinó també amb picades d'ullet futboleres que han fet que aquesta proposta circuli per xarxes i grups de WhatsApp com el nou emblema gastronòmic de l'humor culer.

Prohibit el Frankfurt si ets del Barça

L'espurna de la invenció va sorgir durant una conversa entre Maria Nicolau i els germans Abel i Pep Peraire, productors i ànima del projecte, que buscaven una manera enginyosa de relacionar la botifarra amb La Masia, en una mena d'analogia culinària-futbolística que va sorgir “entre rialles”, com ells mateixos expliquen. El que va començar com una broma gairebé interna va acabar transformant-se en una botifarra especiada, amb el seu punt just de comí, nou moscada, pebre vermell, canyella i altres notes aromàtiques que arrodonien una barreja sorprenentment equilibrada. Segons Pep, “el secret és en la mesura, com en tot”, i aquesta filosofia es nota en una hansifarra que es pot menjar freda, fregida, bullida o directament a mossegades, perquè manté aquest punt suculent i de sabor honest que només tenen els productes fets sense artificis.

El resultat va ser una botifarra especiada / Foto: Unsplash
El resultat va ser una botifarra especiada / Foto: Unsplash

L'essència d'aquesta nova creació rau precisament a oferir una alternativa al frankfurt tradicional, però amb la garantia que aquí saps exactament el que estàs menjant. Res de colorants, res d'afegits estranys, res d'ingredients misteriosos: únicament carn real, espècies de veritat i un procés artesanal que reivindica el local amb orgull. La hansifarra ja es pot comprar al taulell del Soler de n’Hug i també per encàrrec a través del web o per WhatsApp, convertint-se en una opció ideal per a festes populars, menjars improvisats o fins i tot per a una revetlla de Sant Joan on una torrada de pa amb tomàquet i un bon tros de hansifarra puguin donar energia per a tota una nit de petards.

allen rad VyHBlfvh2L4 unsplash
Es distingeix del frankfurt tradicional / Foto: Unsplash

L'essència d'aquesta creació és oferir una alternativa al frankfurt tradicional

El més curiós és que aquest producte, que anava a ser una edició limitada, està trobant un èxit tan rotund que els Peraire s'estan plantejant incorporar-lo de manera permanent al catàleg. “Va començar com una broma, però si la gent respon així, potser tindrem Frankfurt català per a anys”, diuen entre proves, rialles i degustacions. I potser tenen raó: perquè quan una idea uneix tradició, humor, identitat i sabor, és difícil que no es quedi. I més encara si els culers l'adopten com el seu nou símbol gastronòmic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!