Avui em fico en un embolic. És car el formatge artesà? A la cuina hi passem moltes hores en funció de la recepta que hi cuinem. No obstant això, els ingredients que fem servir perquè nosaltres, posteriorment, hi passem estona cuinant poden haver estat treballats durant molt de temps. Un dels casos més evidents és el dels formatges artesans. I sí, és clar, cal matisar l'adjectiu “artesans”, perquè ni de bon tros s'assemblen als “industrials”. La diferència és clau. Des de la formatgeria Llet Crua us n'expliquem tots els detalls al vídeo.

 

La meva resposta és un no rotund. Fer un formatge artesà amb cabra, vaca o ovella implica que aquells animals han de pasturar, han de menjar herba, que cada dia s'hauran de munyir i cada dia hem d'anar fent el formatge. I tot això té un cost. Estem comprant territori, gent que ens està cuidant el nostre entorn rural.

Els formatges artesans no són cars: comprar-los implica mantenir el suport a l'entorn rural, al país, als petits productors. De fet, ens hauríem de preguntar com s'ho fan els formatges industrials per ser més econòmics

Per contra, en formatges industrials, que es fan de forma més eficient econòmicament, s'està recollint la llet a diferents granges, es pasteuritza i allà perdem part d'aquest territori. Perdem part d'aquest encant. Per altra banda, penseu que els formatges tenen una relació de 10 a 1, és a dir, amb 10 litres de llet més o menys tenim un quilo de formatge. I això vol dir que perdem 9 quilos de material que se'n va al xerigot i que allò no és reutilitzable per la majoria dels formatgers artesans. Finalment, penseu que un formatge artesà no és tan car, amb 20, 25 o 30 euros poden sopar dues o tres persones i això és bastant més econòmic que el que costaria si ens haguéssim d'alimentar de molts altres aliments com la carn o el peix.

El preu dels formatges artesans és un focus de debat / Foto: Carlos Baglietto

Si aneu al supermercat us trobareu que potser hi ha formatges més econòmics, però en aquell moment valdria la pena que no us pregunteu per què els formatges artesans són cars, sinó com s'ho fan els formatges industrials per ser així d'econòmics.

Per aquesta raó, i tot i que pot rascar una mica la butxaca, sempre és una bona idea regalar una taula de formatges —artesans, és clar. Les quantitats oscil·len entre 20-25 g per persona i hem de comptar, en total, acabar ingerint uns 100-125 g per cap. D'aquesta manera, entre quatre i sis formatges és la xifra ideal per fer una bona taula de formatges a casa. De menys intens a més, és a dir, de més suau a més fort i per un preu raonable que fa curt d'un sopar car podem escollir uns formatges ben bons i acompanyar-los amb fruites com peres, pomes, figues o fruits secs. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!