Menjar espaguetis és tot un art, i a Itàlia aquest art té regles bastant clares. Si alguna vegada has viatjat al país transalpí o has menjat amb italians, probablement t'hauràs adonat d'una cosa curiosa: mai no veuràs un italià enrotllant els espaguetis amb l'ajuda d'una cullera. Encara que per a molts aquesta tècnica pot semblar pràctica, especialment per a nens o principiants, en la cultura italiana està mal vista. Però, per què aquesta aparent aversió a la cullera en un plat de pasta? L'explicació no és simplement gastronòmica, sinó també cultural i tradicional.

Per què els italians no mengen espaguetis amb cullera?

A Itàlia, el menjar no és només un moment d'alimentació, sinó una part central de la identitat i l'estil de vida. I dins d'aquesta identitat, hi ha normes no escrites que es respecten amb devoció. En el cas dels espaguetis, utilitzar només la forquilla es considera la manera correcta i més elegant de menjar-los. Segons la tradició, enrotllar la pasta amb la cullera s'associa amb qui encara no ha après a manipular bé la forquilla, o amb turistes poc familiaritzats amb la cultura italiana.

hailey tong qfpVo7fMyII unsplash
Pasta italiana / Foto: Unsplash

A més, els xefs i experts en etiqueta italiana expliquen que els espaguetis s'han de servir al dente i no enganxosos, per la qual cosa han de poder enrotllar-se fàcilment sense necessitat de suport. Si necessites una cullera per menjar-los, probablement la pasta està passada de cocció o massa banyada en salsa. L'ús de la forquilla permet mantenir la textura original i gaudir millor del sabor sense trencar els fils de pasta.

En algunes zones del sud del país, com a Nàpols, és més comú trobar gent que sí que utilitza cullera

També hi ha una qüestió d'estètica. Per als italians, la forma en què es menja diu molt sobre el respecte a la tradició i a la cuina. Enrotllar acuradament els espaguetis contra el plat amb la forquilla és gairebé una dansa, una demostració d'habilitat i bon gust. Fer-ho amb cullera es considera una espècie de “drecera” que trenca amb aquesta harmonia.

abhishek hajare 3dTLrMwiW8 unsplash
Plat de pasta / Foto: Unsplash

Curiosament, aquest costum no és universal, fins i tot dins d'Itàlia. En algunes zones del sud del país, com a Nàpols, és més comú trobar gent que sí que utilitza cullera, especialment a casa. Tanmateix, en la resta del país, i sobretot en ambients formals, la cullera està descartada a l'hora de menjar pasta. Així que, si vols menjar com un veritable italià, oblida la cullera i practica amb la forquilla. Pot ser que al principi sigui un repte i fins i tot t'emportis alguna taca a la roba, però aviat es convertirà en part del ritual de gaudir un bon plat de pasta com mana la tradició italiana, que presumeix de tenir (i segurament és així) una de les millors gastronomies del món.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!