El dimarts 20 de juny a la nit se celebrava la gala del The World's 50 Best Restaurants a València. Una cerimònia -la 21a- que va coronar el restaurant Central, del Perú, com el millor restaurant del món. El podi el van completar el restaurant Disfrutar, de Barcelona, i el DiverXO, de Madrid. Aleshores, per què no figuren aquests dos establiments a la llista dels millors del món? Per què no apareix a la llista el magnífic El Celler de Can Roca?

The World's 50 Best Restaurants canvia de format el 2019

La resposta a totes aquestes incògnites s'explica en el fet que el prestigiós certamen gastronòmic internacional va canviar de format l'any 2019. The World's 50 Best Restaurants va néixer el 2002, i fins al 2018 els restaurants guanyadors podien aparèixer novament a la llista l'any següent. Amb la voluntat d'incentivar l'entrada de nous restaurants, el 2019 va ser el primer any en el qual restaurants de la talla com El Celler de Can Roca no podrien sortir mai més al rànquing.

The Worlds 50 Best Restaurants 2023
The World's 50 Best Restaurants 2023

Perquè aquests restaurants de l'elit gastronòmica no quedessin en l'oblit, es va configurar una nova categoria anomenada Best of The Bests. Així doncs, aquest grup està format per tots els restaurants que han encapçalat l'enquesta anual dels 50 millors restaurants del món al llarg de la seva història i que, per tant, ja no poden ser votats en les noves edicions de la llista.

Perquè aquests restaurants de l'elit gastronòmica no quedessin en l'oblit, es va configurar una nova categoria anomenada Best of The Bests amb els 10 restaurants que han encapçalat el The World's 50 Best Restaurants

Best of the Bests: noms il·lustres

El Bulli (Catalunya), El Celler de Can Roca (Catalunya), The French Laundry (EUA), The Fat Duck (Regne Unit), Noma (Dinamarca), Osteria Francescana (Itàlia), Eleven Madison Park (EUA), Mirazur (França), Geranium (Dinamarca) i Central (Perú) són els integrants d'aquest grup selecte de l'Olimp gastronòmic mundial.

Quinto Restaurante Mundo. Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas   Disfrutar
Els xefs Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas / Foto: Disfrutar

Per aquesta raó, el restaurant Disfrutar, dels xefs Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, i el madrileny DiverXO, del xef Dabiz Muñoz, no apareixen (encara) a la llista de millors restaurants del planeta. Ara bé, existeix una dada per a l'optimisme i creure fermament que el local barceloní pot incorporar-se al Best of the Bests l'any 2024. Des que el format va modificar-se ara fa quatre anys, el restaurant que ha quedat en 2a posició sempre s'ha alçat com el guanyador en la següent edició. Per tant, si demanes taula ara al Disfrutar per al 2024, dinaràs al millor restaurant del món (i a 10 minuts de casa).