El restaurant Central, ubicat al Perú, s'ha convertit en el millor restaurant del món aquest 2023. La 21a edició de la cerimònia The World's 50 Best Restaurants s'ha celebrat aquest dimarts 20 de juny a València, a la Ciutat de les Arts i les Ciències, i ha desvelat els 50 millor restaurants del món. El restaurant Disfrutar, de Barcelona, i el DiverXO, de Madrid, han acompanyat el Central al podi gastronòmic internacional més famós del planeta.

🍴 El millor restaurant d'Europa és a Barcelona: Disfrutar, 2a posició al The World's 50 Best Restaurants
 

🏆 The World's 50 Best Restaurants 2023: la llista amb tots els guanyadors i premis
 

El millor restaurant de Sud-amèrica el 2022

El restaurant Central es tracta d'un santuari de tot el que és peruà, amb un alt coneixement sobre el que el país té per oferir a una gastronomia ancestral, tradicional i carregada de sentiment i respecte cap a allò que la terra ofereix i als qui ho recullen i guarden la saviesa d'ingredients i receptes que són l'essència del Perú. Les arrels són profundes: el restaurant estrella dels xefs Virgilio Martínez i Pía León, Central, és una oda al Perú en totes les seves formes.

Els plats celebren els paisatges únics, la història i les tradicions de la seva terra natal utilitzant una gran quantitat de productes d'origen local. El menú degustació inclou el millor menjar que la terra i el mar poden oferir: vieires, calamars i cloïsses provenen de la costa i de l'Amazones, mentre que la Vall Sagrada ofereix panxa de porc i coll de cabra. "El futur de Central és la consistència i consolidar molts aspectes. Mai no veiem Central com una cosa perfecta, continuarem treballant per millorar en molts sentits", va declarar Martínez en una entrega de premis del 2022. Lima té la sort de comptar amb un restaurant on no només s'aprèn, es venera i s'investiga la gastronomia del país, sinó que també és divertit, acollidor i deliciós. En definitiva, tot un exemple d'hospitalitat, que et convida a comprovar-ho (i a quedar-t'hi).

Interior By Gustavo Vivanco
Central / Foto: Gustavo Vivanco

Martínez i León han tingut la seva bona part d'èxit, amb l'obertura. De fet, Pía León va guanyar el premi a la millor xef femenina del món 2021. La sostenibilitat al cor: aquest és el lema fonamental del Central. Tot i que el menú representa els ecosistemes peruans en el seu millor moment, el restaurant es bolca molt en la sostenibilitat. El reciclatge, el compostatge i el tancament dels ingredients de residus són una segona naturalesa. Els comensals tenen una visió d'aquest món culinari tan divers només caminant fins a la porta principal, portant-los per un hort amb més de 100 espècies de plantes.

Els millors restaurants del món els darrers anys

El Central ha recollit el testimoni del Geranium, restaurant de Dinamarca que va guanyar el The World's 50 Best Restaurants el 2022. L'anterior edició també va alçar-se un restaurant danès com a guanyador, l'excel·lentíssim Noma. El 2020 no va celebrar-se la gala per primer cop a la història a causa de la pandèmia de la Covid-19. El francès Mirazul va guanyar el premi a millor restaurant del món el 2019, mentre que l'italià  Osteria Francescana ho va fer el 2018. El Celler de Can Roca va erigir-se guanyador les edicions del 2013 i 2015, així com El Bulli ho va fer en la primera edició i, també, entre el 2006 i 2009. Tots aquests restaurants que des del 2002 fins a la darrera edició han quedat en primera posició, ja no apareixen a la llista del top 50, des que ara fa quatre anys es va crear el Best of the Best per ubicar aquests restaurants i que deixessin pas a nous establiments, creant-se així l'Olimp dels Déus gastronòmics.