Al món hi ha desenes de milers de restaurants. Per tant, seria una sort increïble tenir el millor restaurant del món a 10 minuts de casa, oi? Doncs això podria ser una realitat en els pròxims mesos -un altre cop- i és que el restaurant Disfrutar, de Barcelona, té tots els números per proclamar-se com el millor restaurant del món el 2024. Així que si has de fer qualsevol travessa, és aconsellable jugar-te-la amb l'establiment barceloní perquè té les de guanyar. A continuació, t'expliquem la dada que justifica una afirmació tan agosarada.

El restaurant Disfrutar, millor restaurant del món el 2024

La llista dels The World's 50 Best Restaurants va aparèixer per primera vegada a la revista britànica Restaurant l'any 2002. Poc després es va establir una nit de premis per celebrar el llançament de la llista que aviat es va convertir en l'esdeveniment gastronòmic més important en el món culinari. Els resultats es publiquen ara a través dels canals de xarxes socials dels 50 millors restaurants del món i al lloc web dels 50 millors restaurants del món durant la nit de premis.

Oriol Castro, Eduard Xatruch and Oriol Castro / Foto: Joan Valera
Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch / Foto: Joan Valera

La gala que es va celebrar a la Ciutat de les Arts i les Ciències, a València, va figurar a la història com la 21a edició a la història dels premis, només interromputs el 2020 per la covid-19. Del total, en quasi el 50% de les gales (10) el guanyador va quedar en segona posició l'any anterior. De fet, des que l'esdeveniment gastronòmic més reconegut del planeta va canviar el format el 2019, esborrant de les llistes els guanyadors des de 2002, en totes les edicions el restaurant guanyador havia quedat en segon lloc.

El Disfrutar: corroborar o trencar amb la història

L'acte celebrat a València va atorgar com a guanyador el restaurant peruà Central. Aquest fet fa que el local ubicat a Lima ascendeixi a l'Olimp dels restaurants mundials, el Best of the Best, on s'hi troben figures de la talla del Celler de Can Roca, El Bulli o el Noma. La resta de calaixos del podi d'enguany els van completar el restaurant Disfrutar, de Barcelona, i, en tercer lloc, el DiverXO, de Madrid.

Sepietas con multiesférico de guisantes a la catalana Foto Francesc Guillamet
Sípies amb multiesfèric de pèsols a la catalana / Foto: Francesc Guillamet

El 2019, amb l'entrada en vigor del nou format, els tres primers llocs van quedar de la següent manera: Mirazur (França), Noma (Dinamarca) i Asador Etxebarri (Espanya). La següent edició, el 2021, el guanyador va ser el danès Noma, mentre que el també danès Geranium i l'Asador Etxebarri van tancar el top 3. Així, el 2022 el guanyador va ser el restaurant Geranium, mentre que el Central va quedar en segona posició, i aquest any s'ha alçat com a flamant guanyador.

El Disfrutar a l'alçada d'El Bulli i El Celler de Can Roca

Per tot plegat, la història i els resultats dels darrers anys apunten cap a una victòria del restaurant Disfrutar, liderat i encapçalat pels xefs Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch. Tots tres van començar a treballar al mític El Bulli amb un any de diferència, entre 1996 i 1998. Després que el restaurant tanqués el 2011, van unir esforços per obrir el local Compartir a Cadaqués el 2012 i, posteriorment, el premiat Disfrutar, que representa el seu projecte més ambiciós, el 2014. Ara bé, en cas de guanyar, aquest no seria el primer restaurant de Catalunya a ser el millor del món, ja que és un honor del qual ja gaudeixen El Celler de Can Roca (2013 i 2015) i, precisament, El Bulli (2002, 2006, 2007, 2008 i 2009).