En els últims anys, el salmó ha estat coronat com el rei dels peixos saludables, però n'hi ha un altre que, malgrat ser més econòmic i accessible, sol passar desapercebut: el verat. Aquest peix blau, també conegut com a sarda, és una autèntica joia nutricional que conté més àcids grassos omega-3 que el mateix salmó. Ric en proteïnes, vitamines del grup B i minerals essencials, el seu consum regular aporta grans beneficis a la salut cardiovascular i cerebral. A més a més, el seu preu assequible el converteix en una opció ideal per a totes les economies.

El peix barat que té més omega-3 que el salmó

Encara que no gaudeix de la mateixa popularitat que altres peixos, el verat és habitual en mercats de tot Espanya, sobretot durant la primavera, quan està en temporada i es troba en el seu millor moment de frescor i sabor. Aquest peix gras té una carn ferma, saborosa i molt versàtil a la cuina, ja sigui a la planxa, al forn, en escabetx o fins i tot enllaunada. El que sorprèn és que, malgrat les seves propietats nutricionals superiors, moltes persones continuen optant per alternatives més cares i no sempre més saludables.

Aquest potser és dels peixos més econòmics / Foto: Unsplash

Un dels punts forts del verat és el seu altíssim contingut en àcids grassos omega-3, fonamentals per reduir els nivells de colesterol dolent (LDL) i els triglicèrids, així com per augmentar el colesterol bo (HDL). A més, contribueix a la bona salut del sistema nerviós, millora l'estat d'ànim i redueix els processos inflamatoris en l'organisme. La seva aportació de vitamina B12 és també especialment elevada, la qual cosa el fa ideal per combatre el cansament, millorar la memòria i afavorir la producció de glòbuls vermells.

És un peix molt versàtil per fer tant a la planxa, en escabetx o al forn

El verat també destaca per ser una opció sostenible. A diferència d'altres peixos sotmesos a una pesca massiva o industrialitzada, sol capturar-se mitjançant mètodes tradicionals i a moltes regions es respecta el seu cicle natural. Això no només garanteix una qualitat més gran del producte, sinó que també protegeix l'ecosistema marí. En triar verat, el consumidor aposta per una alimentació responsable i pel suport a les economies locals que depenen de la pesca artesanal.

Encara es captura per mètodes tradicionals / Foto: Unsplash

Incorporar verat a la dieta no requereix complicacions. N'hi ha prou amb preparar-lo al forn amb unes herbes aromàtiques i oli d'oliva, o gaudir-ne en amanides si s'adquireix en conserva de bona qualitat. El seu sabor intens i la seva textura carnosa conquereixen els qui s'atreveixen a donar-li una oportunitat. La pròxima vegada que passis per la peixateria, dona-li una oportunitat al verat: és saborós, saludable, barat i cuida el planeta. El teu cos i la teva butxaca t'ho agrairan.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!