El debat sobre si el peix congelat és saludable ha estat objecte de discussió durant anys. Tanmateix, en termes generals, el peix congelat pot ser una opció molt saludable. Aquí hi ha algunes raons.

Motius pels quals el peix congelat és saludable

Conserva els nutrients

Quan es congela correctament, el peix reté la majoria dels seus nutrients. Els àcids grassos omega-3, fonamentals per a la salut cardiovascular i cerebral, així com les proteïnes magres i diversos minerals, romanen intactes.

Menor risc de contaminació

La congelació a temperatures adequades pot eliminar o reduir significativament la presència de bacteris, paràsits i microorganismes que podrien causar malalties transmeses per aliments. Això fa que el peix congelat sigui més segur que el peix fresc en termes de riscos de contaminació.

Més disponibilitat i conveniència

El peix fresc pot no estar sempre disponible, especialment en àrees llunyanes de la costa. El peix congelat, en canvi, està disponible durant tot l'any i és més convenient per emmagatzemar i utilitzar segons sigui necessari.

Reducció del desaprofitament

En congelar el peix, es prolonga la seva vida útil, la qual cosa ajuda a reduir el malbaratament d'aliments. Això és beneficiós tant des del punt de vista econòmic com ambiental.

Menor risc de deteriorament

El peix fresc pot deteriorar-se ràpidament si no s'emmagatzema correctament, la qual cosa pot afectar el seu sabor i textura. El peix congelat, d'altra banda, roman fresc durant més temps i es pot emmagatzemar sense preocupacions fins que estigui a punt per ser consumit.

am fl 3cjbDO3QJJo unsplash
El marisc és un aliment típic en els congeladors / Foto: Unsplash

El peix fresc pot deteriorar-se ràpidament si no s'emmagatzema correctament

Tenir en compte alguns aspectes

Qualitat del procés de congelació

La qualitat del peix congelat pot variar segons el mètode de congelació utilitzat i el temps que hagi passat des que es va capturar el peix fins que es va congelar. Un procés de congelació ràpid i a temperatures molt baixes és fonamental per preservar la frescor i qualitat del peix.

Contingut de sodi

Alguns productes de peix congelat poden contenir additius, com a sal o solucions de sodi, per preservar el sabor i la textura. És important llegir les etiquetes nutricionals per controlar el contingut de sodi, especialment per a aquelles persones que necessiten limitar la seva ingesta de sodi per raons de salut.

caroline attwood kC9KUtSiflw unsplash
Salmó descongelat / Foto: Unsplash

El peix congelat pot ser una opció saludable i convenient, sempre que s'elegeixi acuradament, s'emmagatzemi adequadament i es prepari de manera segura. Amb la creixent preocupació per la sostenibilitat i la seguretat alimentària, el peix congelat pot exercir un paper important en una dieta equilibrada i nutritiva.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!