La gastronomia italiana és molt més que pasta i pizza. Tot i que aquests dos plats són els seus ambaixadors més universals, el receptari italià amaga autèntiques joies casolanes que combinen sabor, senzillesa i tradició. Una d'elles són els ous a la pizzaiola, un plat humil però ple de caràcter, que demostra que amb pocs ingredients es pot aconseguir un sopar deliciós i reconfortant. Es prepara en tot just vint minuts i té aquell toc mediterrani que converteix qualsevol àpat en un petit festí.
Ous a la pizzaiola: la deliciosa recepta per salvar un sopar
El secret d'aquesta recepta rau en el seu equilibri: una base de tomàquet aromatitzat amb all i alfàbrega, la cremositat de la mozzarella fosa i el punt perfecte dels ous cuinats al vapor. El resultat són unes clares tendres i uns rovells melosos que es fonen amb la salsa, creant una textura irresistible. És la típica recepta “de rescat”, perfecta per a un sopar ràpid, lleuger i amb aquell aire italià que no falla mai.
Ingredients dels ous a la pizzaiola:
- 2 ous
- 100 g de mozzarella light
- 250 g de passata o salsa de tomàquet natural
- 10 tomàquets cherry (opcional)
- 1 gra d'all
- Oli d'oliva verge extra
- Sal i pebre al gust
- Fulles d'alfàbrega fresca
Aquesta recepta és la típica de rescat per a un sopar ràpid, lleuger i amb sabor
Preparació de la recepta:
Per començar, talla la mozzarella a rodanxes fines i col·loca-la sobre paper de cuina per eliminar l'excés de sèrum. Això evitarà que la salsa quedi massa líquida. En una paella ampla, afegeix un bon raig d'oli d'oliva verge extra juntament amb un gra d'all aixafat i algunes fulles d'alfàbrega. Cuina a foc suau fins que l'all comenci a daurar-se lleugerament, i llavors retira tant l'all com l'alfàbrega per deixar l'oli ben aromatitzat.
A continuació, incorpora la passata o salsa de tomàquet a l'oli i afegeix un pessic de sal. Deixa que es cuini a foc mitjà durant uns minuts fins que redueixi i adquireixi un gust més concentrat. Si et ve de gust un toc més fresc, pots afegir també uns tomàquets cherry tallats per la meitat i deixar-los coure un parell de minuts perquè s'integrin a la salsa.
Quan la base estigui llesta, fes dos forats a la salsa i casca els ous directament a sobre, procurant que no es trenquin els rovells. Distribueix les rodanxes de mozzarella per sobre i afegeix unes fulles d'alfàbrega fresca. Tapa la paella amb una tapa lleugerament humitejada, cosa que ajudarà a generar vapor i permetrà que les clares es coguin sense que els rovells s'assequin.
Deixa que els ous es cuinin fins a assolir el punt desitjat: amb el rovell líquid si t'agrada més cremosa, o una mica més quallada si prefereixes una textura ferma. Afegeix sal, pebre i, si vols, unes gotes extra d'oli d'oliva per realçar-ne el gust.
Serveix els ous a la pizzaiola immediatament, acompanyats d'una llesca de pa cruixent per aprofitar la salsa i el formatge fos. És una recepta senzilla, saborosa i amb aquell toc de cuina italiana casolana que converteix qualsevol sopar en un plaer.
