Fer regals gastronòmics per Nadal és una opció a l'alça i any rere any apareixen més productes al mercat. De fet, cada cop és més habitual trobar-se amb aquest fet, i no només per a les festes nadalenques, sinó per a totes les festivitats anuals. Això és així perquè el menjar i les experiències culinàries solen ser apreciades per a moltes persones. Et proposem suggeriments per a regals gastronòmics que poden delectar els teus éssers estimats. Regalar formatges per Nadal pot ser una excel·lent idea, especialment si la persona a qui estàs regalant és amant dels sabors gurmet i gaudeix d'una bona selecció de formatges. Aquí tens alguns suggeriments que anuncia el formatger Xevi Miró, copropietari de la formatgeria Llet Crua, per fer un regal d'uns dels productes gastronòmics més memorable.

 

"Obsequiar la parella, un familiar o qualsevol amic o company de feina amb uns formatges és una grandíssima idea", comença anunciant Xevi Miró. "No ocupen espai, són petits i acostumen a agradar a tothom". És una qüestió òbvia, però que cal recordar, i és que és fonamental tenir clar els gustos làctics de la persona afortunada que rep el regal. "Si no hi ha cap mena de restricció, el següent pas bàsic a conèixer és quantes persones viuen a aquella casa", comenta Miró. I és que els formatges no es poden menjar a soles, ja que és un producte gurmet per gaudir amb companyia i assaborir el mar de gustos amb més gent per anar comentant les intensitats i diferents textures.

Un gran dubte a l'hora de regalar formatges és què fem amb els blaus. "Si tenim la certesa que al destinatari li agraden tota mena de formatges, és una magnífica opció acabar amb un blau", diu Xevi Miró. "Si, per contra, no és així o no tenim la certesa absoluta, és millor apostar per descartar els formatges blaus de la nostra selecció, a causa de la seva alta intensitat", sentencia el copropietari de Llet Crua.

Una de les particularitats pròpies de Miró són els formatges de dimensions més petites. "Els regalem sencers i això és una de les millors coses que hi ha, ja que evolució millor que un formatge obert", descriu en Xevi. En el moment en què un formatge s'obre, a poc a poc va perdent qualitat, cosa que no passa amb un de sencer que ho conserva fins que la persona que el rep decideix encetar-lo. Finalment, la varietat és un ingredient a subratllar en els regals de formatges. De pasta tova i de pasta dura, de llet d'ovella, de vaca o de cabra.

Regalar una taula de formatges

Xevi Miró centrava la mirada la setmana anterior en com fer una bona taula de formatges a casa. Aquesta, de fet, podria ser una meravellosa opció per regalar a qualsevol familiar. Repassem algunes de les qüestions a tenir en compte si finalment et decantes per aquesta opció. En primer lloc, s'ha de tenir en compte un ordre de formatges de menys intens a més. És a dir, de més suau a més fort. "D'aquesta manera no contaminem la boca amb gustos molt forts, per després anar cap a sabors més suaus". Els cinc formatges escollits per fer aquesta taula es podrien acompanyar amb fruites com peres, pomes, figues o fruits secs. I, concretament, l'últim de tots, el blau, es podria maridar amb una mica de codonyat, melmelada o vi dolç. I, per últim, les quantitats: entre 20-25 g per persona i hem de comptar, en total, acabar ingerint uns 100-125 g per cap. D'aquesta manera, entre quatre i sis formatges és la xifra ideal per fer una bona taula de formatges a casa.