Els formatges són excel·lents. Un dels productes més estimats i desitjats per al públic. Per aquesta raó, volem excel·lir l'experiència de menjar-los amb quelcom més perquè esdevingui un moment aurífic. Quelcom excels. Fa unes setmanes, el copropietari de la formatgeria Llet Crua, en Xevi Miró, ens explicava les opcions per maridar vins i formatges. "Un fet deliciós que permet ressaltar els sabors i aromes de totes dues coses". En aquesta ocasió, però, l'expert formatger posa llum a la foscor sobre un món deliciós i poc explorat pel públic general: el maridatge dels sòlids amb els formatges.


Maridatge de sòlids amb formatges

Amb els maridatges sòlids tenim molta més varietat a l'hora de seleccionar els afortunats que acompanyaran una degustació d'una bona taula de formatges. "Hem de treure profit dels menjars que estan de temporada", anuncia en Xevi, que dona prioritat a les fruites, concretament a aquelles que s'adiguin amb el formatge que consumirem. Si ens endinsem en els tipus de formatges, específicament en els formatges àcids, "maridaran molt bé amb les fruites àcides, com per exemple les maduixes o els tomàquets cherry", revela el formatger. D'altra banda, si observem els formatges alpins, ens adonarem que l'opció perfecta són les fruites dolces com ara les pomes o les peres, "però també casaran de forma encertada amb aquells formatges que siguin un pèl més salats", concreta.

"Hem de treure profit dels menjars que estan de temporada: sobretot de les fruites àcides i dolces, però també, i permanentment, dels fruits secs"

Segurament, és un dels primers aliments que ens ve al cap a l'hora de menjar amb formatges. No per coneixement, de fet, sinó per costum. "A mi m'agrada molt també acompanyar els formatges amb els fruits secs. Són ideals per als formatges més curats, els d'ovella; tant les avellanes com les ametlles casen excel·lentment amb els formatges", explica el copropietari de Llet Crua. Per contra, si prefereixes els formatges blaus, has de saber que els complements meravellosos per gust i per sabor són la melmelada i el codonyat.

"Jo el que us recomano sempre és que busqueu productes naturals, per no embolcallar massa la boca i els seus gustos", diu en Xevi Miró. "Això en té un perquè i, és que d'aquesta manera, no seran tan forts ni tan intensos", conclou. Amb totes aquestes recomanacions i una mica d'imaginació ja en teniu per fer increïbles maridatges a casa i sorprendre la família i els amics. Bon profit!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!