El restaurant El Llagar del Colloto, d'Oviedo, ha batut un nou rècord mundial en comprar un formatge cabrales per 37.000 euros. Es tracta del cinquè any consecutiu que es bat el rècord a la subhasta celebrada al Certamen del Formatge Cabrales. Tant el restaurant comprador com la formatgeria venedora repeteixen una fita que ja van aconseguir l'any passat en una subhasta que va arribar als 36.000 euros, 1.000 menys que a l'edició d'enguany.
El formatge més car del món
Un any més, el formatge més car del món és un cabrales. El Certamen del Formatge Cabrales, celebrat al municipi asturià de Cabrales, ha batut el rècord per cinquè any consecutiu. Iván Suárez, que regenta el restaurant El Llagar del Colloto, ha guanyat la subhasta en què diferents compradors lluitaven per aconseguir el millor cabrales del 2025. La formatgeria Ángel Díaz Herrero, regentada per Encarnación Bada, ha venut la peça de formatge per 37.000 euros, 1.000 euros més que a la subhasta de l'any passat, en què tant la formatgeria venedora com el restaurant comprador van ser els mateixos. De fet, Suárez ha batut el rècord diverses vegades; la primera va ser l'any 2018, quan va pagar 14.300 euros per la peça guanyadora del concurs, un preu inèdit fins aleshores.

A Catalunya també s'han batut alguns rècords importants vinculats amb el formatge
El formatge cabrales s'elabora de manera artesanal amb llet crua i es madura en coves naturals dels Picos d'Europa a 1.500 metres d'altitud. Les condicions d'humitat i de temperatura fan que el formatge adquireixi una olor i un sabor molt característics. El seu sabor, una de les senyes d'identitat, és lleugerament picant, més acusat quan està elaborat amb llet de cabra i ovella pura o en mescla procedent de ramaderies registrades de la zona de producció, el consell de Cabrales i tres localitats del veí municipi de Peñamellera Alta, en ple parc nacional de Pics. El cabrales es troba emparat per la Denominació d'Origen Protegida (DOP) des de 1981 i és el més internacional i conegut dels més de 300 referències formatgeres que hi ha a Astúries, una de les regions europees amb més varietat de formatges.
Altres formatges de rècord
A Catalunya també s'han batut alguns rècords importants vinculats amb el formatge. El Parmiggiano Reggiano DOP que es va obrir a Barcelona a finals del 2023 és el més antic que ha existit mai. Elaborat al municipi italià de Viano l'any 2000, estava fet exclusivament de llet, quall i sal, sense cap additiu afegit. Durant més de dues dècades va reposar fins a assolir la textura, el sabor i les aromes definitives. Un formatge únic al món d'aspecte marronós, aroma intens, textura seca - fruit de la deshidratació durant el procés de curació - i un sabor amb tocs de sotabosc i tòfona. Una fita del tot excepcional que tardarà anys a poder repetir-se.