La roda de Parmigiano Reggiano més vella del món 23 anys de curació i s'ha obert a Barcelona. L'Hotel Majestic ha acollit la presentació del formatge parmesà més antic del que es té constància fins a dia d'avui. Durant l'acte s'han obert cinc formatges, de 18, 24, i 56 mesos, i 12 i 23 anys de curació. Una cita del tot excepcional i inèdita que s'ha maridat amb cinc excel·lents vins exclusius.

Un formatge únic al món

El Parmiggiano Reggiano DOP que s'ha obert a Barcelona és el més antic que ha existit mai. Elaborat al municipi italià de Viano l'any 2000, està fet exclusivament de llet, quall i sal, sense cap additiu afegit. Durant més de dos dècades ha reposat fins a assolir la textura, el sabor i les aromes actuals. Un formatge únic al món d'aspecte marronós, aroma intens, textura seca - fruit de la deshidratació durant el procés de curació -  i un sabor amb tocs de sotabosc i tòfona.

Amagoia Anda, cofundadora d'Ardai, la botiga especialitzada en formatges que ha organitzat l'esdeveniment, ha afirmat que "mai abans, en 40 anys de carrera, havia vist un formatge tan excepcional". És molt complicat aconseguir una curació tan llarga sense que el formatge es faci malbé, es corqui o s'assequi en excés, fet que demostra que el Parmiggiano Reggiano obert a Barcelona és una fita històrica en el món del formatge.

Cinc rodes de Parmegiano Reggiano obertes durant l'acte - O.F.D
Cinc rodes de Parmegiano Reggiano obertes durant l'acte - O.F.D

Maridatge excepcional

A més del formatge de 23 anys, s'han obert quatre rodes més de parmesà, totes elles de diferents edats. Cada peça s'ha maridat amb un vi especialment escollit per a l'ocasió. La primera peça, de 18 mesos de curació, s'ha maridat amb un Idoia Blanc de Ca n'Estruc; la segona, de 24 mesos, amb un escumós Ex-vite gran reserva del 2004; la tercera, un parmesà vell de 54 mesos, s'ha maridat amb un sake Iwa 5 assemblage 3; i la penúltima roda, un formatge excepcional de l'any 2011, s'ha acompanyat d'un Lustau Amontillado Vors, un vi de Xerès de 30 anys.

Però la joia de la corona dels vins ha estat el que ha maridat el Parmigiano més vell del món. L'escollit ha estat el Matilde Henriques Malvasia 1870, del qual només se n'ha pogut tastar 1cl per cap. Es tracta d'un vi exclusiu de 153 anys d'envelliment provinent de l'illa portuguesa de Madeira, del que només n'existeixen 22 ampolles, 6 de les quals han servit per maridar el formatge parmesà més antic del món.

Durant l'acte s'han obert cinc formatges, de 18, 24, i 56 mesos, i 12 i 23 anys de curació

L'acte de presentació, sota el títol 'El misteri del Parmigiano Reggiano', tenia l'èxit assegurat fins a la quarta roda de parmesà, ja que de formatges de fins a 12 anys, malgrat ser rars, ja se n'havia obert abans. Però l'última, la més vella de totes, era una tota una incògnita. El formatge hagués pogut sortir dolent, res en garantia l'èxit, però afortunadament la qualitat del parmesà ha estat excel·lent.

En total, han calgut 23 anys d'espera, l'elaboració de 5 peces, més 500 persones i 2500 copes (alguna de les quals no ha sobreviscut fins al final de l'acte), per dur a terme una presentació de talla interacional al bell mig del Passeig de Gràcia de Barcelona.