El llagostí cafè, o gambó cafè, és una espècie invasora que fa uns anys va arribar al delta de l'Ebre procedent de les aigües de Turquia. La presència d'aquesta espècie podria posar en perill la població de gamba autòctona, com ja ha passat en altres llocs del Mediterrani com el Golf de Tàrent (Itàlia), tot i que encara no s'ha demostrat. Des de ja fa uns mesos, els pescadors del delta capturen el llagostí cafè i el venen a la llotja amb el llagostí local i la gamba blanca.
Espècie invasora diferent
El delta de l'Ebre ha hagut de tractar amb diverses espècies invasores els últims anys, amb afectacions a diferent nivell a l'ecosistema i a l'economia de la zona. El mosquit tigre, el musclo zebra, el caragol poma o el cranc blau són alguns dels exemples més recents. Aquest últim, però, és una espècie amb una afectació diferent de la que estat tenint el llagostí cafè. El cranc blau feia malbé les xarxes de pesca i malmetia de manera molt més severa els espais i les espècies més vulnerables del delta. El llagostí cafè, tal com afirma Patrícia Pardo, professora associada de la Universitat Catòlica de València i professora de l'IEPAAC (d'Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya), és una espècie que, malgrat ser invasora, és apreciada pels pescadors. Pardo afirma que la majoria d'exemplars grans es troben mar endins i els més petits són els que habiten més a prop de la costa. La captura d'aquests exemplars, a diferència del cranc blau, no fa malbé les xarxes de pesca i permet als pescadors vendre més producte sense haver de patir.
La captura d'aquests exemplars, a diferència del cranc blau, no fa malbé les xarxes de pesca i permet als pescadors vendre més producte sense haver de patir
Observacions preliminars
Tot i que ja fa anys que el llagostí cafè habita les costes del delta de l'Ebre, no ha estat fins ara que s'ha començat a diferenciar de la gamba blanca. Ambdues espècies són molt similars, i fins ara es venien indistintament a la llotja. Tant la gamba blanca com el llagostí cafè són espècies que es poden comercialitzar de forma legal, i l'única diferència que suposa la seva distribució per separat, és que el preu pot variar lleugerament. En l'àmbit gastronòmic, però, totes dues espècies tenen propietats pràcticament idèntiques. Unes conclusions que s'estan començant a dilucidar gràcies a l'estudi que el Departament d'Acció Climàtica va encarregar a l'Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) per confirmar, com ha fet, la presència d'una nova espècie de llagostí en aigües marines i salobres de les Terres de l'Ebre. La detecció d'exemplars joves a les costes encara s'està estudiant, però els indicis indiquen que la tendència seguirà sent la mateixa durant els pròxims mesos.