Quan arriba la calor, busquem plats que siguin refrescants, lleugers, fàcils de prendre i, si és possible, saludables. En aquest context, el gaspatxo i el salmorejo es converteixen en dues de les opcions estrella de l'estiu. Encara que ambdós tenen el seu origen a la cuina andalusa, la veritat és que s'han popularitzat tant que ja formen part habitual del receptari de qualsevol llar espanyola. Cada casa sol tenir la seva versió pròpiaamb petits matisos als ingredients, però amb una base comuna: tomàquet, oli d'oliva, all, pa i alguna hortalissa.

El que ningú no t'explica sobre el gaspatxo i el salmorejo

Amb la falta de temps del dia a dia, és freqüent recórrer als gaspatxos i salmorejos del supermercat, ja preparats, que permeten gaudir d'aquests plats de forma ràpida i còmoda. En els lineals podem trobar dos tipus principals: els frescos, que requereixen conservació en fred i tenen una vida útil curta, i els que venen en envasos tipus bric, que duren molt més sense necessitat de refrigeració abans d'obrir-se. Encara que els frescos s'apropen més al sabor casolà, els envasats continuen sent una opció vàlida i molt popular.

Tomàquet, l'ingredient estrella / Foto: Unsplash

Però, què és millor triar quan comparem ambdós productes? Per respondre a aquest dubte, la nutricionista i farmacèutica coneguda com a Boticaria García ha analitzat les etiquetes d'aquests productes per treure conclusions clares. En comparar un gaspatxo i un salmorejo, ambdós en format bric, la clau està als seus ingredients i valors nutricionals.

El gaspatxo es posiciona com l'opció més lleugera i recomanable

El gaspatxo industrial analitzat conté un 96,4% d'hortalisses i un 2,2% d'oli d'oliva verge extra, el que el converteix en un producte molt ric en fibra, vitamines i minerals, tot amb una baixa quantitat de calories. En canvi, el salmorejo té un 78% d'hortalisses, però més oli (5%) i un 4% de pa, la qual cosa implica que és més calòric i una mica més dens.

Un plat amb moltes variants / Foto: Unsplash

Amb les dades sobre la taula, el gaspatxo es posiciona com l'opció més lleugera i recomanable per a un consum freqüent, fins i tot diari. Aporta més beneficis en l'àmbit nutricional amb menys càrrega calòrica. Així i tot, no vol dir que el salmorejo sigui una mala elecció. Segons Boticaria, encara que és una mica més contundent, continua sent un plat saludable, ideal per als dies en els quals busquem alguna cosa més sadollant. En resum, ambdós poden formar part d'una dieta equilibrada, però el gaspatxo s'emporta el premi si el que busquem és una opció més lleugera, fresca i amb menys calories.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!