La crema catalana és molt més que unes postres: és una recepta que travessa segles, profundament arrelada a la memòria gustativa del país. Ara, aquest clàssic de la cuina dolça catalana es pot gaudir com mai: per emportar i acabada de cremar. Aquest és l’objectiu de Sucre Cremat, una nova botiga que ha obert aquest juliol al número 2 del carrer Canvis Vells, al cor del Born, a pocs metres de Santa Maria del Mar. Amb una aposta monogràfica i sense floritures, el local ofereix exclusivament terrines de crema catalana de 150 ml a un preu únic de 5 euros. Pensades per menjar al moment, aquestes terrines conserven la textura cruixent i l’aroma inconfusible del sucre acabat de cremar. Una manera directa, moderna i saborosa d’apropar la cuina catalana tant al públic local com als visitants.
Sucre Cremat: la primera botiga de crema catalana autèntica per emportar a Catalunya
Els impulsors del projecte són en Mario Quintero i la Sofía Fortuna, un brasiler i una portuguesa que fa anys que viuen i treballen a Barcelona. Tots dos han estat vinculats durant molt de temps al món de la restauració i ara emprenen aquesta nova aventura com a homenatge sincer a la cultura gastronòmica catalana. En Mario, a més, té arrels familiars al mateix barri del Born, on vivia la seva besàvia, tancant així un cercle emocional i identitari.
“El nostre objectiu és donar valor a un dolç tradicional, sense reinterpretacions ni fusió. Una crema catalana tal com s’ha fet sempre, amb ingredients de qualitat i molt respecte pel producte”, expliquen. I per fer-ho possible, han apostat també per proveïdors de proximitat: llet de Llet Nostra, ous d’Ous de l’Estany, sucre de Sucre Bo, carquinyolis de la casa El Cobo (Tarragona), ceràmiques Regàs de Sant Celoni i cafès d’especialitat de Cafès La Finca.
Barcelona estrena Sucre Cremat, la primera botiga dedicada en exclusiva a la crema catalana, un dolç històric ara servit amb una proposta àgil, sense artificis i fidel a la tradició
Com moltes receptes tradicionals, la crema catalana també té la seva llegenda. Explica que unes monges, en voler preparar un flam per a un bisbe, es van adonar que havia quedat massa líquid. Per arreglar-ho, hi van afegir sucre per sobre i el van cremar. Quan el bisbe se’l va posar a la boca, va cridar “Crema, crema!”, referint-se a la temperatura. Una exclamació que, segons la història oral, hauria donat nom a les postres.
La realitat és que ja al segle XIV, el Llibre de Sent Soví descrivia una preparació de llet espessida amb rovell d’ou i aromatitzada amb canyella. Al segle XVI, el Llibre del Coch n’ofereix una versió semblant. Tot i això, el nom de “crema catalana” no apareix fins al segle XVIII, quan el baró de Maldà en parla al seu Calaix de sastre com un dolç propi del Dia de Sant Josep, el 19 de març. És també en aquell moment que es documenta l’ús del sucre cremat al damunt, element que avui és la seva senya d’identitat.
Tradició, sabor i modernitat
La crema catalana és una d’aquelles receptes que, per la seva aparent senzillesa i profund sabor, ha sabut resistir el pas dels segles i les modes. Avui es pot trobar tant en restaurants de cuina tradicional com en locals de tendència. Però és la primera vegada que es presenta en un format pensat per al carrer, per emportar i menjar en pocs minuts, en plena ruta pel Born. Sucre Cremat, doncs, vol convertir-se en un lloc de referència per a locals i visitants. “A Lisboa sempre vols tastar un Pastís de Belém, oi? Doncs nosaltres volem que, quan es visiti Barcelona, ningú se’n vagi sense tastar una crema catalana com cal”, resumeix Sofía.