El Llibre de Sent Soví és el receptari més antic escrit en llengua catalana. És també el receptari més antic d'Europa escrit en una llengua diferent del llatí. Publicat a mitjans del segle XIV, el Sent Soví es considera l'obra inaugural de la literatura gastronòmica a Catalunya i és un document amb un alt valor històric que permet conèixer com es menjava a Catalunya en aquella època. L'obra original del Sent Soví es troba a la Universitat de València i enguany es compleixen 701 anys de la seva publicació.

El receptari més antic d'Europa

Que la cuina catalana és una cuina amb una llarga tradició és ben conegut; ara bé, que aquesta tradició té 700 anys d'història és una dada que no tothom coneix. La publicació del Sent Soví marca l'inici de la tradició del que avui coneixem com a cuina catalana. La nostra és una gastronomia basada en el producte de proximitat, de temporada i cuinat a foc lent. Però la cuina catalana no sempre ha sigut igual. Per conèixer com ha evolucionat i com menjaven els nostres avantpassats, només cal consultar el Sent Soví, una obra que diverses editorials han recuperat per publicar-ne versions modernes que mantenen el contingut de l'original.

Girella Casa Roca Eugenio Monesma  Foto Oriol Foix Duaigües
Ingredients per elaborar la girella, un plat tradicional de la cuina catalana del Pallars i l'Alta Ribagorça / Foto: Oriol Foix

En aquestes receptes no hi ha productes tan habituals avui dia a la cuina catalana com són la patata, la tomata o el pebrot

El Sent Soví recull una setantena de receptes que dibuixen les bases de la cuina catalana, però d'una forma molt especial. Es tracta d'una obra publicada l'any 1324, un segle abans de l'arribada de Colom al continent americà. Per tant, en aquestes receptes no hi ha productes tan habituals avui dia a la cuina catalana com són la patata, la tomata o el pebrot. El que sí que hi ha són picades i sofregits, dos dels trets més diferencials de la nostra gastronomia. El llibre és un receptari de la cuina de les classes altes, uns plats molt diferents dels que menjaven les classes populars. El Sent Soví, a més, va servir de font per a la publicació de llibres immediatament posteriors com El llibre de totes maneres de potatges o el Llibre d'aparellar menjar

Entrevista a Josep Lladonosa / Foto: Carlos Baglietto
Josep Lladonosa signant un llibre de cuina catalana / Foto: Carlos Baglietto

Homenatge a la cuina medieval

Per celebrar els 700 anys de la publicació del Sent Soví, el cuiner i historiador lleidatà, Josep Lladonosa, publicarà enguany una obra titulada La cuina catalana de fa 700 anys, un llibre que recull els orígens de la gastronomia catalana i que destaca la importància del Sent Soví. Lladonosa és un dels autors contemporanis més prolífics de literatura gastronòmica a Catalunya i un dels pocs que ha publicat llibres sobre cuina medieval. A més de l'obra que publicarà els pròxims mesos, Lladonosa va escriure el llibre Cuina medieval catalana als anys 80. Un homenatge que coincideix, a més, amb la celebració de la Regió Mundial de la Gastronomia a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!