Ho avança en primícia La Gourmeteria d'ElNacional.cat. La campanya "Cuina catalana, cor xinès" és una iniciativa de Pepa Aymamí, directora de l’Institut Català de la Cuina, per ensenyar a preparar plats de cuina catalana a restaurants de Barcelona regentats per xinesos. Es tracta d'un projecte que neix arran d’una trobada entre la patronal i destacats representants de la comunitat xinesa a Catalunya amb la voluntat de fomentar la convivència, la col·laboració i l’intercanvi cultural entre les dues gastronomies. Durant els pròxims mesos, cuiners jubilats de l’Associació de Cuiners i Rebosters impartiran tallers de 4 hores, a un màxim de 10 persones, en els quals ensenyaran a preparar diferents plats del receptari tradicional català a cuiners xinesos.
Cuina catalana, cor xinès
La campanya, promoguda per Pepa Aymamí, amb el suport estratègic de PIMEC i de l'Associació del Sector Turístic Xinès a Espanya, neix en el marc dels programes de divulgació del "Segell de Venda de Proximitat" i "Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025". Més del 40 % dels establiments de restauració de Barcelona són gestionats per membres de la comunitat xinesa. L'objectiu de la campanya és reforçar la seva integració a Catalunya a través de la gastronomia i consolidar els seus restaurants com a espais d'intercanvi cultural que ofereixin plats de cuina catalana ben fets. També es pretén fomentar la cohesió social, el desenvolupament econòmic local —posant en contacte restauradors xinesos amb productors catalans locals— i promocionar la Marca Cuina Catalana.
"La cuina catalana és fruit del mestissatge i alhora preserva una línia pròpia: som un tronc d’arrels fermes que ha sabut créixer acollint branques noves. La nostra identitat culinària no es trenca en la diversitat, sinó que s’hi reforça”
Els tallers estan dissenyats per a cuiners professionals i semiprofessionals, limitats a un representant de cada restaurant per sessió. En cadascuna de les classes s'elaboraran 4 plats i es donarà la recepta escrita i l'escandall de la recepta per a 4 o 6 comensals amb els preus de supermercat de carrer. Els tallers es gravaran en vídeo per poder-los consultar posteriorment com a tutorials.

"De moment només ho hem obert a empreses, però hi ha molts xinesos a qui els interessa la cuina catalana i tenen ganes de sumar-se a la iniciativa de manera particular"
Reconeixement i guia
Els restaurants que participin en la campanya rebran un diploma i una placa que els identificarà com a restaurants acreditats de cuina catalana del programa "Cuina catalana, cor xinès". Els diplomes s'entregaran al congrés de ciència i cuina Science and Cooking World Congress que se celebrarà a Barcelona al novembre. A més, es preveu fer una guia, en paper i en format digital, amb els 10 restaurants participants en la campanya perquè el públic pugui identificar de manera senzilla on trobar-los. Jie Guan, presidenta de l'Associació del Sector Turístic Xinès a Espanya i coordinadora del projecte per part de la comunitat xinesa, afirma en declaracions a La Gourmeteria d'ElNacional.cat que "de moment només ho hem obert a empreses, però hi ha molts xinesos a qui els interessa la cuina catalana i tenen ganes de sumar-se a la iniciativa de manera particular". Guan afegeix que "per ara només hi participen 10 restaurants, però l'objectiu, si tot va bé, és repetir els cursos perquè s'hi puguin sumar més establiments".

Per la seva banda, Pepa Aymamí, impulsora i creadora de la iniciativa i directora de l'Institut Català de la Cuina, explica a La Gourmeteria que "aquest projecte és un homenatge més a la cuina catalana. Un homenatge que tothom qui viu, s'ha integrat i conviu amb la cultura catalana mereix retre-li". Afegeix que “la cuina catalana és fruit del mestissatge i alhora preserva una línia pròpia: som un tronc d’arrels fermes que ha sabut créixer acollint branques noves. La nostra identitat culinària no es trenca en la diversitat, sinó que s’hi reforça”. Un projecte que és la llavor d'una simbiosi cultural a través de la gastronomia per enfortir llaços entre les dues comunitats.