Al cor del Baix Empordà, a la petita plaça de l’Església de Colomers, batega des del novembre del 2023 un projecte que respira autenticitat i memòria. Es tracta d’una iniciativa nascuda de la mà d’una parella amb arrels fondes en aquest poble empordanès: l’Eva Gilabert i en Marc Dolçat. Tots dos, que de petits ja jugaven pels carrers i racons d’aquest indret, han decidit tornar als orígens i recuperar l’esperit dels avis i pares, compartint allò que més els apassiona: el vi, la cuina i la cultura de la trobada amb el restaurant Toc de Vi.


Toc de Vi: una cuina per reivindicar l'Empordà

L’espai, íntim i proper, és alhora un homenatge al passat i una aposta per un futur que reivindica el valor del territori. L’Eva, sommelier, és qui guia l’experiència enològica amb una mirada ampla, però arrelada. La seva selecció de vins defensa amb fermesa les produccions catalanes, posant-les en relleu com a part essencial del paisatge i de la cultura del país. Al mateix temps, la carta de vins s’obre a referències foranes que enriqueixen la proposta i conviden a descobrir nous matisos i maridatges.

Restaurant Toc de Vi / Foto: Jordi Àvila
El brioix de botifarra d'ou / Foto: Jordi Àvila

En Marc, que es mou entre la sala i la cuina, desplega una filosofia culinària clara: producte de proximitat, receptes amb arrel catalana i plats pensats per ser compartits. La carta de tardor-hivern reflecteix aquesta essència amb guisats saborosos, plats de cullera que reconforten i elaboracions que mantenen viu el llegat gastronòmic català. No hi falten tampoc els detalls pensats per a tothom: l’assortiment de formatges, amb més de deu taules variades, inclou opcions especialment cuidades per a les persones intolerants a la lactosa, demostrant sensibilitat i voluntat d’inclusió.

Restaurant Toc de Vi / Foto: Jordi Àvila
L'assortit de formatges catalans Ginesta / Foto: Jordi Àvila

Aquest projecte no és només un restaurant, sinó un punt de trobada on conflueixen els records, la conversa i el plaer de menjar i beure bé. És un espai que convida a seure sense presses, a gaudir del temps compartit i a redescobrir la riquesa d’un poble que sap acollir amb calidesa. Amb la seva filosofia, l’Eva i en Marc han creat un indret on la memòria es transforma en experiència i on la proximitat es converteix en el valor més preuat.

Un espai íntim i amb arrels profundes al Baix Empordà on compartir vins i cuina catalana en plena plaça de Colomers

Restaurant Toc de Vi / Foto: Jordi Àvila
Mandonguilles i popets amb la seva tinta / Foto: Jordi Àvila

Endinsem-nos en els plats que tasto a la meva visita. Per obrir gana, és clar, les braves del Toc de Vi arriben cruixents, daus daurats que es trenquen sota la forquilla i deixen pas a una salsa amb caràcter, equilibrada entre el picant i la suavitat. El brioix de botifarra d’ou és un mos sorprenent: la dolçor de la massa acarona la potència salada del farciment i crea un joc de contrastos que funciona. L’assortit de formatges Ginesta completa el recorregut inicial amb un viatge pel territori, des de la cremositat més amable fins a l’aroma punyent dels madurats.

El plat fort arriba amb les mandonguilles i popets a la tinta, un guisat profund que combina la melositat de la carn amb la intensitat del mar, un plat que demana pa per sucar. El final és de festa: uns xuixos caramel·litzats que revisiten el clàssic gironí amb una crosta cruixent i un interior delicadament cremós, perfecte com a record dolç de l’àpat.

Restaurant Toc de Vi / Foto: Jordi Àvila
Xuixo caramel·litzat / Foto: Jordi Àvila

Aquesta proposta que combina passió, tradició i sensibilitat contemporània fa del Baix Empordà un escenari encara més atractiu per a aquells que cerquen autèntiques experiències gastronòmiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!