El pròxim 31 d'octubre, el bar La Plata compleix 80 anys de vida. Per celebrar-ho, la família Marjanet-Pascual, que ha estat propietària del local ininterrompudament des de la seva obertura l'any 1945, oferirà barra lliure de menjar i beure el dissabte 1 de novembre. De 13:30 h fins a les 15:00 h, el bar servirà les seves mítiques racions de peix fregit, a més de l'amanida de tomàquet, ceba i olives, la barqueta de botifarra i les anxoves.

🐟 Ressenya del bar La Plata
 

Barra lliure al bar La Plata

Des que va obrir l'any 1945, el bar La Plata només ha servit 4 tapes: peix fregit, amanida de tomàquet, ceba i olives, barqueta de botifarra i anxoves. Hem parlat amb Roger Pasqual, actual propietari del bar, qui ens ha explicat que "celebrarem l'aniversari tal com vam fer pels 70 anys, seguint la filosofia de l'avi. Ell deia que com més donava, més tenia; i això és el que farem per honrar-lo, celebrar l'aniversari amb els clients per agrair-los la fidelitat".

"L'avi i l'àvia vivien al bar; dormien a l'altell que hi ha a la cuina i obrien durant tot el dia. Eren altres temps i una època molt difícil de postguerra"

LA PLATA01
Peix fregit del bar La Plata. / Foto: Víctor Antich

El bar La Plata és un dels poquíssims llocs de Barcelona que ha tingut els mateixos propietaris des que va obrir ara farà 80 anys. No ha tingut remodelació, modernització ni rentada de cara com tants altres locals històrics de la ciutat. A La Plata mantenen la mateixa essència de tota la vida i fins i tot mantenen personal que va començar a treballar-hi fa més de mig segle. És el cas del Pepe Gómez, que va començar com a cambrer l'any 1972, amb només 14 anys, i avui dia encara serveix vermuts i tapes al bar que l'ha vist créixer.

"A la meva àvia se li va acudir anar a la Boqueria a comprar peix per fregir-lo perquè deia que els estibadors i mariners, que en aquella època freqüentaven el bar, necessitaven energia"

Un bar mític

Els fundadors de La Plata són el Pepito i la Quimeta, Josep Marjanet i Joaquima Planas, avis de Roger Pasqual. Amb un grapat de pessetes que va rebre l'avi de préstec, van obrir un local que, al principi, servia menjar i beure des de les 6 del matí fins a les 11 de la nit. "L'avi i l'àvia vivien al bar; dormien a l'altell que hi ha a la cuina i obrien durant tot el dia. Eren altres temps i una època molt difícil de postguerra", explica Pasqual. "A la meva àvia se li va acudir anar a la Boqueria a comprar peix per fregir-lo perquè deia que els estibadors i mariners, que en aquella època freqüentaven el bar, necessitaven energia. L'avi no ho veia clar, però 80 anys després ha quedat desmotat que la decisió de l'àvia va ser un encert perquè si per una cosa és coneguda La Plata, és per les tapes de peix fregit", afegeix. Actualment, la mare de Roger Pasqual, Anna Marjanet, és la cap del bar, on també treballen tres cuineres i dos cambrers, un d'ells el mític Pepe Gómez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!