La millor mel de tota Catalunya el 2025 no ve d'una gran empresa ni d'una multinacional alimentària, sinó d'un petit municipi de Tarragona amb profunda tradició apícola: El Perelló, a la comarca del Baix Ebre. Allà, en plena reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre, s'elabora la Mel de l'Avi Lluís, una mel completament natural, sense manipulacions, que acaba de ser guardonada amb el prestigiós Premi Reina de les Mels en el concurs de les Millors Mels de Catalunya. Aquest reconeixement, que arriba en la seva cinquena edició, ha convertit a aquesta mel no només en un símbol de qualitat, sinó també en un exemple de com el respecte per la biodiversitat i les tècniques tradicionals poden donar com a resultat un producte gurmet a l'altura dels paladars més exigents.

La millor mel de Catalunya el 2025

Darrere d'aquesta menja hi ha Apícola BrullCasanova, una empresa familiar amb més de set dècades d'història, que ha passat ja per tres generacions d'apicultors. Actualment, està en mans de tres germans que gestionen unes 2.400 ruscos de tipus dadant. El seu compromís amb la sostenibilitat i l'entorn natural és total: els seus ruscos es troben en espais protegits, i la seva mel es produeix sense filtrar, sense pasteuritzar i sense cap mena d'additiu, mantenint totes les propietats i sabors que les abelles li aporten de forma natural. Aquesta filosofia de feina ha estat clau per destacar en un certamen que, aquest any, ha rebut 74 mostres de mel procedents de tot Catalunya.

El seu procés de producció respecta les tècniques més tradicionals / Foto: Unsplash
El seu procés de producció respecta les tècniques més tradicionals / Foto: Unsplash

El concurs, celebrat el passat 20 de maig a la Casa de l'Agricultura de Barcelona, va coincidir amb el Dia Internacional de l'Abella i va comptar amb un jurat format per reconeguts experts del sector com Anna Clemente García, Rafael Blanch, Carles López i M. Àngels Boixaderas. Les mostres van ser valorades en funció del seu aspecte, color, aroma, sabor i textura, destacant l'excel·lència de la Mel de l'Avi Lluís sobre totes les altres. L'esdeveniment va ser organitzat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural al costat d'entitats com JARC, Unió de Pagesos i l'Associació Catalana d'Apicultors, en un any especialment rellevant per al producte local, ja que Catalunya ostenta actualment el títol de Regió Mundial de la Gastronomia.

Aquesta mel ha estat triada la millor entre moltes d'altres / Foto: Unsplash
Aquesta mel ha estat triada la millor entre moltes d'altres / Foto: Unsplash

Ha estat escollida en un concurs que valora l'aspecte, el color, l'aroma i la textura de la mel

Amb aquest guardó, El Perelló reforça el seu títol com a capital catalana de la mel, un reconeixement que ostenta des de 2021 i que ara es veu més que justificat. La raó és que, en temps en què cada vegada més consumidors busquen aliments de proximitat i sense processos artificials, aquesta mel tarragonina demostra que l'autèntic continua marcant la diferència.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!