La cuinera catalana Marta Minoves ha guanyat el European Young Chef Award 2024. La jove de 22 anys, representant de Catalunya a la 8a edició del certamen celebrat a Sicília (Itàlia) del 27 al 29 de novembre, s'ha alçat amb el títol en guanyar per unanimitat del jurat el primer premi. El plat guanyador “Fonda Tor” és una actualització de la recepta Interpretació de les patates emmascarades de la iaia Marta, un plat tradicional de muntanya típic del Berguedà i que el passat març ja va fer destacar Minoves com a Millor Cuinera Jove de Catalunya en la 36a edició del concurs que es va celebrar a l’Escola d’hostaleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT). L’establiment familiar de jove cuinera, la Fonda Tor, ha donat nom al plat guanyador.

Marta Minoves, millor cuinera jove d'Europa

"Volia mostrar el respecte que sento pel producte, per la meva terra i per la cuina catalana que m’ha llegat l’àvia, cuinera de la Fonda Tor. He fet un plat de tradició minera respectant-ne l’essència de cuina d’aprofitament. Voldria apropar al jurat la cuina de muntanya catalana, que és encara desconeguda”, ha destacat la guanyadora.

Prèviament a la celebració del certamen, la cuinera berguedana ha comptat amb el mentoratge de la seva escola CETT-UB, Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, l’acompanyament de la cuinera Carme Ruscalleda, amb qui va treballar la disposició de les diferents elaboracions en el plat final, i amb el suport del taller especialitzat en vaixelles gastronòmiques Luesma Vega que, per l’ocasió, ha elaborat els plats que Minoves ha portat al concurs.

La cuinera catalana Marta Minoves / Foto: ACN
La cuinera catalana Marta Minoves / Foto: ACN

Els innovadors plats dels joves xefs van ser avaluats per un jurat internacional de xefs i experts presidit per la xef Martina Caruso, del restaurant Signum de Salina (Sicília), guardonat amb 1 estrella i 1 estrella verda per la Guia Michelin. El jurat també va incloure: el xef Boštjan Volk, guanyador de l'European Young Chef Award 2023 (Eslovènia); la pastissera Frida Jensen, 3r Premi a l'European Young Chef Award 2021 i propietària de Façon (Dinamarca); José Luis Marques, expert de l'IGCAT i director de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Coimbra (Portugal); Iulia Dragut, experta de l'IGCAT i presidenta de l'Associació Cultural Euro East Alternative (Romania); i el xef Per T. Tørrissen, expert de l'IGCAT i gerent del Centre de Competència per a l'Alimentació del Nord de Noruega (Noruega).

A més de les habilitats tècniques dels joves cuiners, el jurat ha valorat la seva creativitat, la seva capacitat per comunicar la història dels seus plats, així com la seva capacitat per reduir el malbaratament alimentari i els plàstics d'un sol ús a la cuina, així com per garantir un ús equilibrat d'ingredients de carn, peix i verdures als seus plats. A més, es va prestar especial atenció al coneixement dels productes i productors locals dels finalistes.

Els cuiners joves de Catalunya que encara no coneixes

Fa escasses quatre setmanes publicàvem a La Gourmeteria un article sobre els joves cuiners de Catalunya que encara no coneixes, però que ben aviat en sentirem a parlar. Un d'ells és l'Ethan Álvarez és un jove d'Osona que va començar a estudiar cuina gairebé de casualitat. La seva família no tenia cap vinculació amb l'ofici i ell en realitat volia fer dret. Però amb 16 anys va provar un grau mitjà de cuina i li va encantar. 3 anys més tard, amb 19, se'n volia anar a treballar, però la trucada d'un professor de l'escola el va fer canviar de plans. El professor li va dir si es volia presentar al concurs CatSkills de xefs, amb la condició que s'apuntés al cicle superior de cuina i se seguís formant. L'Ethan va dir que sí, i a partir d'aleshores no ha parat de sumar èxits.

L'altra cuinera de la qual vam parlar és precisament la Marta Minoves, una jove del Berguedà que també té un futur prometedor. En el seu cas, la cuina li ha agradat sempre, però mai hagués pensat que s'hi dedicaria professionalment. Va ser a l'hora d'escollir la carrera que va descobrir que aquesta era la seva professió. A diferència de l'Ethan, la Marta no ha estudiat en una escola d'hosteleria; ha cursat el grau universitari en Ciències Culinàries i Gastronòmiques de la UB. Es tracta d'uns estudis de cuina, però també de formació en recerca i desenvolupament gastronòmic.

Gràcies a la seva formació, la Marta va ser escollida per anar al concurs de Millor Cuiner Jove de Catalunya i el va guanyar. Ara, un cop acabats els estudis i amb el bitllet de classificació per al concurs europeu, la Marta s'està preparant la competició que se celebrarà a Sicília a finals de novembre. Diu que de moment afrontarà el concurs, i que després "ja veurem què fem". No té massa clar cap on tirar, si seguir amb la cuina o optar per buscar un centre d'innovació i desenvolupament culinari. En qualsevol cas, de moment vol fer pràctiques al Celler de Can Roca i després s'ho pensarà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!