La gastronomia de muntanya és molt diversa. Des del trinxat fins a la carn, passant per peix de riu o l'olla aranesa, els plats típics de muntanya sempre s'han relacionat amb elaboracions denses i copioses. Però a l'extrem nord del país, a la Vall d'Aran, hi ha una lliga de cuiners que està capgirant la tradició i que ara acosta a la gran ciutat alguns dels seus millors plats d'autor.

Jornades Gastronòmiques de la Vall d'Aran

Les Jornades Gastronòmiques de la Vall d'Aran són l'oportunitat perfecta perquè el públic de la gran ciutat es pugui acostar a la millor gastronomia de muntanya sense haver de fer les quatre hores de cotxe que separen els dos territoris. Diferents xefs de Barcelona, al capdavant dels respectius restaurants (Manu Núñez, Batea; Marc Pérez, La Sosenga; Víctor Ródenas, Maleducat i Enric Buendía i Aritz Ribalta, Taberna Kamikaze), s'han emparellat amb els seus homòlegs aranesos per incloure dos plats de muntanya a la seva oferta habitual.

Els plats aranesos que es presenten no tenen res a veure amb l'ideal habitual de la gastronomia del Pirineu

Alguns com a fora de carta i d'altres inclosos al menú, els plats aranesos que es presenten no tenen res a veure amb l'ideal habitual de la gastronomia del Pirineu. Els restauradors de la Vall que participen en les jornades, emparellats en el mateix ordre que els barcelonins, són: César Mory, Es Arraïtzes; Marc Nus, Era Coquèla; Josep Gregorio, El Portalet i Albert Jubany, Eth Bistro. Quatre restaurants de primeríssim nivell que trenquen esquemes amb un toc innovador i un segell de qualitat excepcional. Les Jornades s'allargaran del 5 al 18 de febrer als quatre restaurants de Barcelona.

La croqueta de gamba d'Eth Bistro és una bomba de sabor molt ben elaborada
La croqueta de gamba d'Eth Bistro és una bomba de sabor molt ben elaborada / Foto: Oriol Foix

Les elaboracions de tots quatre són emplatats sofisticats amb uns sabors molt ben equilibrats i amb el toc just d'intensitat

Cuina deliciosa

La qualitat dels plats aranesos que s'ofereixen als restaurants barcelonins és excepcional. Els quatre cuiners de la Vall, especialitzats en gastronomies molt diverses - des de fusió peruana fins a cuina amb gambes, passant pels sabors més tradicionals - han rebut distincions per part de les guies gastronòmiques més prestigioses del món, com la Guia Michelin. Les elaboracions de tots quatre són emplatats sofisticats amb uns sabors molt ben equilibrats i amb el toc just d'intensitat. Des de la croqueta de gamba d'Eth Bistro i la Taberna Kamikaze fins al rovell d'ou trufat d'Era Coquèla i la Sosenga, la gastronomia de les Jornades és la millor manera de viatjar al Pirineu sense moure't de la ciutat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!