Quan pensem en restaurants de cuina tradicional d’altres països, sovint creiem que només existeixen a les grans ciutats com Barcelona. Japonesos, tailandesos, peruans o colombians són restaurants habituals a la metròpoli. El que segurament no sabíeu és que el millor restaurant de cuina peruana està en un petit poble amagat a la Vall d’Aran i considerat com un dels municipis més bonics de l’estat: Garòs.

30 anys d’experiència  

La pràctica fa al mestre, diuen. I això és justament en el que s’ha convertit César Mory, del restaurant Es Arraïtzes, un xef amb més de 30 anys d’experiència en diferents cuines del país. Mory és un cuiner peruà que va arribar l’any 91 a Madrid, quan en tenia 22, per anar-hi a fer de mecànic. Però per circumstàncies de la vida només va trobar feina de cuiner, un ofici que, després de 6 anys en un restaurant de cuina russa, el va captivar. De Madrid va fer el salt a Balaguer; de la Noguera va passar per les cuines de Lleida, i fa 9 anys es va instal·lar definitivament a Garòs, un dels pobles més bonics de l’estat.

Restaurant Es Arraïtzes
Restaurant Es Arraïtzes / Foto: Alex Froloff

Es Arraïtzes (que en aranès vol dir 'arrels') és un dels millors restaurants de cuina peruana de tot el país. Sembla mentida que en un poble de poc més de 100 habitants hi hagi un restaurant recomanat a la Guia Michelin. Però l’experiència de Mory i la qualitat dels plats que cuina són la clau per mantenir un restaurant tan especial com l’entorn on se situa.

🍴 El restaurant més al nord de Catalunya està en aquest poble de la Vall d'Aran

Un més del poble

Potser penseu que un restaurant així, en un poble tan petit, deu cridar l’atenció. Una sala gran amb un munt de personal i dotzenes de taules per acollir els esquiadors famèlics que baixen de Baqueira Beret. Però res més lluny de la realitat. Es Arraïtzes és una casa més del poble, amb tot just una desena de taules i una atenció propera i familiar. El primer que es veu en entrar al restaurant és un petit rebedor, amb dues butaques i un penjador. Una saleta que dona pas al menjador, una sala petita, amb no més de deu taules i una decoració acollidora. Ampolles de vi i tapissos amb motius peruans (autèntiques obres d’art amb les quals et quedes bocabadat) omplen les parets d’un restaurant de categoria, amb un ambient familiar i acollidor que sovint no és gens fàcil de trobar en un establiment d’aquest nivell.

El millor restaurant de cuina peruana està en un petit poble amagat a la Vall d’Aran i considerat com un dels municipis més bonics de l’estat

Cuinar a més de 1.110 metres d’altitud

Aquesta és l’altitud a la qual se situa Garòs. Unes condicions que permeten el conreu de certs productes que en altres entorns seria impossible de trobar. Es Arraïtzes ofereix una cuina alpina, amb productes d’alta muntanya, que no dista tant de la cuina tradicional peruana. De fet, al Perú hi ha la ciutat situada a més alçada del món, La Rinconada, on viuen més de 60.000 persones a 4.000 metres d’altitud. Dues gastronomies, la peruana i l’aranesa, que combinen a la perfecció en aquest restaurant que fusiona el millor de cadascuna de les dues.

Plat de peix a Es Arraïtzes
Plat de peix a Es Arraïtzes / Foto: Alex Froloff

Es Arraïtzes té plats de carn, de peix, d’arròs, ‘ceviches’, ‘niguirs’, vins secs, dolços i postres de tota mena. Una oferta tan àmplia com la mateixa gastronomia del Perú, la cuina tradicional amb més plats típics del món. Unes xifres de rècord que permeten a César Mory jugar amb una infinitat de productes, la gran majoria provinents – com diu ell – de l’hort del veí. Malgrat no tenir menú, el preu de la carta oscil·la, de mitjana, entre els 30 € i els 60 €, tot i que cadascú s’hi pot gastar el que estigui disposat a pagar. El que és segur és que menjar a Es Arraïtzes, amb la cultura peruana de fons i el producte local al plat, és una experiència d’alta cuina només a l’abast de xefs d’alçada, com ho és César Mory.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!