L'estiu és època d'amanides, arrossos a la platja i sopes fredes. El gaspatxo és el plat insígnia d'aquesta època, però no és l'únic; a la versió de la clàssica recepta amb tomata li han sortit alternatives fetes amb altres productes que són igualment refrescants i delicioses. Un exemple d'aquestes versions és el que explica el cuiner Jordi Roca, del restaurant El Celler de Can Roca. Una recepta feta a base de meló que no deixarà ningú indiferent.
La recepta d'estiu de Jordi Roca
Ni meló amb pernil ni granissat de meló: la recepta d'estiu que explica el reconegut cuiner Jordi Roca a través de les seves xarxes socials és el gaspatxo de meló. Un plat senzill, però amb un punt gastronòmic, que pots fer a casa en un tres i no res per aprofitar al màxim aquest deliciós producte. Només hauràs de triturar quatre ingredients i ja ho tindràs.
Un plat senzill, però amb un punt gastronòmic, que pots fer a casa en un tres i no res per aprofitar al màxim aquest deliciós producte
Ingredients:
- Meló
- Cogombre
- Pebrot verd
- Pa
- Pernil salat
- Sal
- Oli
Pica ben finet una mica de pernil salat. Com més bo sigui, millor quedarà el resultat final; però tampoc cal que et gastis una fortuna en el millor pernil del món perquè l'incorporarem al gaspatxo
Elaboració:
- Talla un meló sencer a trossos. No cal que siguin regulars perquè després els hauràs de triturar.
- Congela el meló (sense la pell), com a mínim, a -18 graus. Pots congelar-lo tot o deixar-ne uns quants talls a la nevera.
- Quan el meló estigui congelat, o amb els talls que has guardat a la nevera, posa'l en un processador d'aliments amb el cogombre, el pebrot i el pa.
- Com més bones i fresques siguin les verdures, millor. I si el pa és de fa dos o tres dies, també és bo.
- Afegeix-hi un rajolí d'oli i sal.
- És moment de triturar. Processa bé tots els ingredients fins que quedin ben integrats en una barreja líquida.
- Quan tot hagi quedat ben triturat i obris el processador d'aliments, sentiràs que fa olor d'hort.
- Abans d'emplatar, queda fer els últims preparatius.
- Pica ben finet una mica de pernil salat. Com més bo sigui, millor quedarà el resultat final; però tampoc cal que et gastis una fortuna en el millor pernil del món perquè l'incorporarem al gaspatxo.
- Recupera el meló congelat i ratlla'l ben finet amb un ratllador. Pot ser de maneta (com el que fa servir Jordi Roca al seu vídeo) o pot ser un ratllador manual de tota la vida.
- És hora d'emplatar: a la base del plat, posa-hi el meló ratllat.
- A continuació, afegeix els encenalls de pernil picat a sobre.
- Per últim, però no menys important, cobreix el plat amb el gaspatxo.
- Opcionalment, pots afegir algun altre ingredient, com ara una mica de pa torrat o fins i tot formatge, però recorda que és un gaspatxo, no un puré calent.